Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 27 jul 10:00

Société Générale voorziet problemen voor Europese bedrijven in VS

0 0 Leestijd ongeveer

SG neemt de blootstelling van Europese bedrijven aan de Amerikaanse markt onder de loep.

Het is de hoogste tijd om in kaart te brengen welk deel van omzet en winst Europese bedrijven in de VS behalen, vindt Société Générale (SG). Druk op de Amerikaanse dollar en vrees voor een escalerend handelsconflict tussen de VS en Europa maken dat volgens de bank nu noodzakelijk. Het besluit van de Franse regering om grote Amerikaanse technologiebedrijven hogere belasting te laten betalen is een voorbeeld van escalatie, aldus SG. Maar die escalatie is zeker niet het enige probleem voor Europese bedrijven die een flink deel van de omzet en winst in de VS behalen. SG verwacht namelijk dat de euro ten opzichte van de dollar van 1,12 nu tot 1,16 eind dit jaar zal oplopen. Voor eind 2020 gaat de bank zelfs uit van 1,24. Een dergelijke stijging van de euro heeft negatieve gevolgen voor Europese bedrijven. Volgens SG leidt iedere stijging van Europese valuta’s van 10% ten opzichte van de dollar tot een 4% lagere winst.

Air France-KLM

In 2017 steeg de euro ook flink in waarde en dat was duidelijk terug te zien in de resultaten van de Europese bedrijven in 2018, aldus de bank. De winsten van sectoren Vliegtuigindustrie, Technologie, Olie & Gas, Basismaterialen en Auto’s hebben het meest onder een zwakke dollar te lijden. SG noemt onder meer Airbus, Ericsson en Infineon als ‘slachtoffers’ van een zwakke dollar. De winst van Airbus valt zelfs 25% lager uit wanneer de dollar 10% daalt. Luchtvaart profiteert juist van een zwakkere dollar, terwijl sectoren als Vastgoed, Banken en Nuts er weinig hinder van ondervinden. De winst van Air France-KLM kan 15% stijgen en die van Lufthansa met 6% wanneer de dollar 10% in waarde toeneemt, berekende SG. Ook bedrijven als Puma en Adidas hebben baat bij een zwakkere dollar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!