Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 18 jul 2019 11:00

Commentaar: euforie van beleggers is ongepast

0 0 Leestijd ongeveer

De euforie van beleggers over de aandelenmarkten op dit moment is ongepast. Die stelling durf ik aan, ook nu Wall Street helemaal is hersteld van de dreigende bearmarkt van vorig jaar.

Wie rond de kerstdagen was ingestapt, had daar en op andere marktplaatsen fantastische rendementen kunnen behalen. Maar dat mag het zicht niet ontnemen op het feit dat wie de afgelopen twaalf maanden was blijven zitten, weinig tot niets is opgeschoten. Als hij of zij al goed gespreid had belegd. Want met een mandje cyclische aandelen had u er nu ook slechter voor kunnen staan dan een jaar geleden.

Een blik op het Beursplein spreekt boekdelen. Gemeten vanaf de hoogste AEX-stand sinds 2001 – 576 punten op 27 juli 2018 – bedraagt het koersrendement van de AEX -0,9%. De AMX doet het met +3,2% iets beter, maar de AScX met -8,2% juist beduidend minder. De meeste grote verliezers (-25% of slechter) zijn te vinden in de industrie: Aperam (-40,4%), ArcellorMittal (-42,2%), AMG (-45,0%) en Kendrion (-51,2%). En door de lage rente deden ook vier vastgoedfondsen het slecht: Vastned (-28,8%), Wereldhave (-28,9%), Eurocommercial Properties (-33,1%) en Unibail-Rodamco-Westfield (-33,4%).

Vorige week gaf ik op deze plek al aan dat ook de bankensector er nog bepaald zwak voorstaat. Dit alles illustreert dat we in allesbehalve normale, gezonde marktomstandigheden leven. En gelukkig is het bepaald niet zo dat alle beleggers zorgeloos naar de toekomst kijken. Zo bleek dinsdag het vertrouwen van Duitse beleggers in de economie in juli verder te zijn gedaald. Dit moet ook voor particuliere beleggers in Nederland een alarmsignaal zijn. Maar AEX-beleggers trokken zich dinsdag liever op aan de beter dan verwachte halfjaarcijfers die op Wall Street werden geopenbaard.

Euforie van beleggers

Is de ongepaste euforie van beleggers dan nu een ultiem verkoopsignaal? Daar waar de grote angst eind vorig jaar het ultieme koopmoment blijkt te zijn geweest? Dat zou ik ook weer niet durven te stellen. Niemand kan de markt timen. Maar wel durf ik de uitspraak voor mijn rekening te nemen dat dit niet het moment is om in één keer vol in te stappen als u nog veel kasgeld achter de hand heeft. Beter is het om te wachten op dips. Zoals die in het vierde kwartaal voor de gehele markt, of dips voor individuele aandelen die wij koopwaardig vinden. Er volgen vast op korte termijn nieuwe kansen om toe te slaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!