Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Menno van Hoven, 17 jul 2019 10:22

Johnson & Johnson kan niet overtuigen met kwartaalcijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Johnson & Johnson (J&J) kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers en verhoogde de outlook voor de rest van het jaar. Rechtzaken en verwachte druk op de farmaceutische divisie drukten echter de koers.

Kwartaalcijfers Johnson & Johnson

J&J maakte over het tweede kwartaal een winststijging bekend van 41,8%, tot $5,61 mrd. De winst per aandeel kwam uit op $2,08, tegen $1,45 in het voorliggende jaar. De omzet viel met 1,3% terug tot $20,6 mrd, wat niettemin beter was dan de analistenconsensus. Voor 2019 verhoogde J&J de omzetoutlook naar $82,4-83,2 mrd, tegen de eerdere voorspelling van $82-82,8 mrd.

Omzetverdeling

De omzet van J&J is gelijkelijk verdeeld over de Verenigde Staten en Internationaal. De Amerikaanse omzet daalde met 2,2% tot $10,4 mrd, terwijl de internationale verkopen 0,3% terugzakten tot $10,16 mrd.

De farmaceutische divisie, met een omzet van $10,5 mrd het belangrijkste onderdeel van J&J, liet de sterkste omzetgroei zien met 1,7%. Ook de relatief kleine consumentendivisie (met onder andere Listerine mondwater) groeide met 1,2% tot $3,54 mrd. Een flinke krimp was er voor de divisie medische apparatuur, waar de omzet 6,9% lager uitkwam op $6,49 mrd als gevolg van de verkochte Advanced Sterilization Products (ASP). Exclusief acquisities en desinvesteringen was er 2,3% groei voor medische apparatuur.

Rechtszaken en outlook farmadivisie drukken koers J&J

De beurskoers van J&J, dat nu inmiddels negen kwartalen op rij met cijfers komt die beter zijn dan verwacht, reageerde nauwelijks op de jongste resultaten. Het bedrijf is verwikkeld in een aantal rechtszaken, onder meer omtrent asbestdeeltjes die in talkpoeder van het bedrijf zouden zitten, en opioïdenverslaving. Dit drukte de laatste tijd de beurskoers. Ook voorziet J&J druk voor de belangrijke farmaceutische divisie in het derde kwartaal, door concurrentie van generieke medicijnen en biosimilars. Dat zorgde dinsdag voor koersdruk.

Analisten

Analisten rekenen voor 2019, inclusief valuta, op een lichte omzetdaling tot $81,24 mrd voor J&J, dat momenteel wordt verhandeld tegen een k/w van iets minder dan 16. Het dividendrendement is aantrekkelijk, met 2,8%. J&J beschikt daarbij over een ijzersterke balans, die het bedrijf veel flexibiliteit geeft op het gebied van acquisities, aandeleninkoop en uiteraard dividend. Wie positie heeft in het aandeel, kan de stukken met een gerust hart vasthouden voor de lange termijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!