Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Belegger van de Week: Jolanda Goedhart

0 0 Leestijd ongeveer

Jolanda Goedhart (56) is psycholoog, maar probeert emotieloos te beleggen. Bij 20% winst verkoopt ze de betreffende aandelen en gaat ze op zoek naar nieuwe kansen op de beurs.  

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Mijn interesse in beleggen begon ongeveer dertig jaar geleden. Ik werkte toen bij NN aan het financieel jaarverslag. Naast mijn salaris kreeg ik ook opties van NN, en zo is mijn interesse in beleggen ontstaan. In die tijd had ik beheerde fondsen van Robeco, daar had je weinig omkijken naar. Ik had het te druk met werken, studeren en de kinderen om actief te beleggen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

De laatste jaren ben ik actiever gaan beleggen vanwege de lage rente die je op een spaarrekening krijgt. Bovendien heb ik nu meer tijd omdat de kinderen het huis uit zijn. Ik beleg zowel in Amerikaanse als Europese aandelen, en houd alles in eigen hand. Het is echt een hobby geworden.’

Wat was uw grootste succes?

‘Een grote klapper heb ik nooit gemaakt, maar ik heb wel kleine succesjes geboekt. Dat komt door mijn beleggingsstijl: bij 20% winst verkoop ik het aandeel weer.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat is Imtech. De berichten dat het wel weer goed zou komen hebben mij, en veel anderen, op het verkeerde been gezet. Er werd ons iets verkeerds voorgespiegeld. Op dit moment  ben ik niet blij met Kraft Heinz en Deutsche Lufthansa, beide bedrijven zijn flink in koers gedaald.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Dat wisselt: als ik tijd heb, kijk ik om 9.30, 15.30 en 22.00 uur naar de situatie op de beurzen via de site van IEX. Soms geef ik een limietorder als de situatie daarom vraagt. Ook ben ik een groot voorstander van Twitter als het gaat om actueel nieuws over de beurs. Dat is heel handig en snel en je kunt zelf selecteren wie je volgt. Daarnaast lees ik Beleggers Belangen, vooral voor mijn Europese aandelen en voor mijn Amerikaanse aandelen kijk ik regelmatig op de site van SeekingAlpha. Als het een rustige dag is op de beurzen kost dat weinig tijd, maar bij onrust is dat uiteraard meer.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Mijn portefeuille bestaat uit Amerikaanse dividendaandelen en ‘gewone’ Europese en Amerikaanse aandelen. In Amerika wordt het dividend meestal elk kwartaal uitgekeerd. Dat vind ik prettiger dan één keer per jaar, zoals dat bij de meeste Europese aandelen gebruikelijk is. Dat heeft te maken met mijn beleggingsstijl van verkopen bij een vooraf bepaald winstpercentage, daardoor pak ik het dividend van mijn Amerikaanse aandelen meestal wel mee. Ik laat het dividend altijd cash uitkeren en ik herbeleg als zich een kans voordoet op de beurs. Daarbij probeer ik te spreiden over diverse sectoren. Ik handel regelmatig en neem vaak beslissingen die gebaseerd zijn op de voorbeeldportefeuilles en adviezen van Beleggers Belangen en van hetgeen ik lees op Seeking Alpha. Af en toe heb ik ook wat opties, daar zou ik mij meer in willen verdiepen. De digitale opleiding op de site van Beleggers Belangen behandelt de basis, maar een vervolg met meer diepgang zou ik erg waarderen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de hoge kosten bij sommige brokers. Zoek een goede broker en vergelijk de tarieven! Ook erger ik mij aan mensen die zeker weten wat de beurs gaat doen. Zij vergeten dat de beurs gedreven wordt door veel onverwachte gebeurtenissen. Een tweet van president Trump of een ruzie met een olieland, kunnen de aandelenkoersen heel volatiel maken. Op korte termijn is de beurs niet te voorspellen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Niemand.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Zolang Donald Trump aan het roer staat in de Verenigde Staten zal het onrustig blijven op de beurzen. Ook de perikelen rond de brexit helpen niet mee om in een rustiger vaarwater te komen. Daarom verwacht ik de komende tijd een beurs met een hoge volatiliteit.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Beleg met plezier en zorg dat je een duidelijke strategie hebt. Pas je strategie ook aan als dat nodig is en leer van de fouten die je maakt. Zorg er wel voor dat je een strategie kiest die bij je past. Dan hoef je niet wakker te liggen als Trump weer een tweetje in de lucht stuurt en kun je zonder al te veel stress en met plezier beleggen.’

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!