Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Belegger van de Week: Rutger Sadée

0 0 Leestijd ongeveer

Rutger Sadée (30) studeerde biotechnologie en commerciële economie en werkt in de farmaceutische industrie. Met elke maand een vast beleggingsbedrag bouwt hij gestaag aan zijn kapitaal.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik kom niet uit een beleggersfamilie. Mijn ouders zijn wel eens ingestapt, maar dat pakte niet zo goed uit en ze waren er snel klaar mee. Sparen was de veilige optie. Een paar jaar geleden, toen ik in de afrondende fase van mijn studie zat, las ik in een boek het advies om naast je salaris ook andere inkomstenbronnen aan te boren. Dat was een eye opener, waarna ik eind 2015 besloot te gaan beleggen. Vooralsnog alleen in beleggingsfondsen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Je financiële toekomst moet je steeds meer zelf vormgeven. Ik heb nog een lange beleggingshorizon en wil de komende twintig à dertig jaar een mooi kapitaaltje bijeen sparen. Hoe het voor mijn generatie bijvoorbeeld met de pensioenen gaat moeten we maar afwachten, dus als je daar een stukje van in eigen beheer hebt is dat wel prettig.’

Wat was uw grootste succes?

‘Als fondsbelegger maak je geen grote klappers. Ik zit bij Robeco One en Evi van Lanschot, met verschillende profielen. De offensieve portefeuille heeft het de afgelopen twee jaar goed gedaan, ook na de dip van eind vorig jaar. Los van cijfers en percentages is een klein persoonlijk succes dat ik recent mijn ouders weer aan het beleggen heb gekregen. Ik heb ze weten te overtuigen mijn voorbeeld te volgen, ondanks hun minder positieve ervaringen uit het verleden.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘De defensieve pakketten, die meer in veilige waarden als obligaties belegd zijn, presteren het minst. Maar om dat nou een teleurstelling te noemen, nee.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ik kijk dagelijks naar de koersen en koop één keer per maand fondsen bij. Zoals gezegd zit ik nog in een leerfase. Ik wil me gaan verdiepen in day trading en dan op termijn ook actiever worden op de beurs. Zoals het er nu voor staat denk ik dan vooral aan individuele aandelen, niet aan ingewikkelde producten als turbo’s, opties of shortselling. Daar weet ik echt nauwelijks iets van af.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik ben een stabiele belegger, met een uitgesproken langetermijnvisie. In paniek verkopen op slecht nieuws of juist gretig instappen bij positieve ontwikkelingen past niet bij mij. Ik beleg met geld dat ik niet acuut nodig heb en geloof heel erg in het principe van dollar cost averaging, oftewel periodiek telkens voor een zelfde bedrag aankopen. Als de koersen stijgen, koop je dan dus minder stukken bij en als ze dalen juist meer. Zo vang je de grillen van de markt op. Ik kijk op dit moment nog niet zo zeer naar rendementen maar richt me vooral op kapitaalopbouw.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Ik vind het wel eens jammer dat ik zo weinig invloed heb op mijn beleggingen. Maar dat is de prijs van mijn strategie. Ik heb er bewust voor gekozen om de beleggingskeuzes uit te besteden. Ik heb op dit moment gewoonweg de kennis niet om mijn portefeuille actiever te beheren.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik ben erg onder de indruk van Steven Cohen, een Amerikaanse hedgefundbeheerder die jaar in jaar uit geweldige rendementen heeft behaald en in de loop der tijd een vermogen van ruim $12 mrd heeft opgebouwd. Ik heb het boek Black Edge gelezen. Dat gaat over hoe hij zijn imperium heeft opgebouwd, vanuit het perspectief van de fiscale opsporingsdiensten en hun twijfels over het zuiverheidsgehalte waarmee dat gebeurd is. Ik kijk ook graag naar Billions op HBO. Die serie is losjes gebaseerd op de juridische strijd tussen de Amerikaanse fiscus en Steven Cohen. Superinteressant!’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Het handelsconflict zorgt voor de nodige perikelen en daar zullen we nog wel even wat van merken, maar ik verwacht niet dat het uit de hand loopt. Ik denk dat er voldoende wijze dames en heren aan de juiste knoppen kunnen draaien om dat te voorkomen. Op korte termijn is een minnetje natuurlijk niet uit te sluiten, maar omdat de rente voorlopig nog wel laag blijft kan de kapitaalmarkt nog altijd goedkoop aan geld komen. Dat vloeit linksom of rechtsom toch naar de beurzen en die zullen dus uiteindelijk toch verder stijgen.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Ik adviseer mijn generatiegenoten om te profiteren van onze langetermijnhorizon en te investeren in de beurs. Als je kennis van zaken hebt, stap dan gerust in individuele aandelen. Ontbreekt die kennis, kies dan voor fondsbeleggen met een vast bedrag per maand. Dan ben je over twintig jaar spekkoper, ongeacht de fluctuaties op de beurs.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!