Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Belegger van de Week: Jack Ruijter

0 0 Leestijd ongeveer

Jack Ruijter (47) pleit ervoor dat er Business Development Companies komen in Nederland en Europa. Deze BDC’s zijn veel professioneler dan crowdfunding, leveren meer rendement op en zo wordt het bedrijfsleven echt geholpen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Als 20-jarige was ik een keer bij de buren op bezoek. De discussie ging over wat beter was: iedere week 10 gulden krijgen of starten met een bedrag van 50 cent dat elk jaar verdubbelt. Toen werd ik mij bewust van het rente-op-rente-effect. Heel bijzonder, vond ik. Vanaf dat moment ben ik gaan beleggen in dividendaandelen. Ik weet nog goed wat mijn eerste aandeel was: Coca-Cola.’

 Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben overtuigd van het effect van het herbeleggen van een stijgend dividend. Zo bezit ik nu 43 aandelen Coca-Cola, zonder dat ik er iets voor heb moeten doen. De rente is nu heel laag en beleggen levert meer op dan een bankrekening. Maar zelfs als de spaarrente heel hoog wordt, zijn dividendaandelen een betere keuze. Het rendement op lange termijn is hoger.’

 Wat was uw grootste succes?

‘Dat zijn mijn aandelen Armanino Foods of Distinction; ik kocht ze een paar jaar geleden voor $2 per stuk en de koers is inmiddels opgelopen naar $3,50. Het is een klein bedrijf en de kans bestaat dat een groter voedselbedrijf het overneemt. Ik kwam dit bedrijf op het spoor via Jason Fieber van dailytradealert.com.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat is Orchids Paper Product Company, een Amerikaans bedrijf. Ik houd van ondernemingen die een simpel product maken en na mijn aankoop ging het eerst goed. Daarna zakte het aandeel weg en nu is het niets meer waard. Gelukkig was het maar een kleine positie in mijn portefeuille, dus het verlies bleef beperkt tot ongeveer $300.’

 Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ongeveer één tot twee uur per dag. Ik kijk dagelijks op de site dailytradealert.com. De eerste dag van de maand bekijk ik alle bedrijven uit de CCC-lijst van deze site die met een A beginnen, op de tweede dag de B etc. Als er één bedrijf uitspringt, doe ik verder onderzoek: welk product maakt het bedrijf, wat is de omzetstijging, hoe is de schuldpositie, wat is de return on equity en andere zaken. Mijn dag begint altijd met RTL-Z en ik volg een aantal mensen op Twitter, onder anderen Menno van Hoven en de eerder genoemde Jason Fieber. Ook vind ik het leerzaam om oude nummers van Beleggers Belangen te herlezen.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik beleg voor de zeer lange termijn en hanteer een buy-and-hold-strategie. Het dividend laat ik altijd cash uitbetalen, dan kan ik zelf beslissen wat ik ermee doe. Ik heb veel kleine posities in mijn portefeuille. Een enkele keer verkoop ik een positie, zoals onlangs General Motors omdat het bedrijf het dividend niet meer liet stijgen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘In Nederland en Europa zijn er geen Business Development Companies (BDC). Dat begrijp ik echt niet, want het is crowdfunding avant la lettre. Een BDC verschaft geld aan bedrijven die niet bij een bank terecht kunnen voor een lening en die te klein zijn om zelf naar de beurs te gaan. De BDC investeert uitsluitend in bedrijven die zich reeds bewezen hebben. Het bedrijf geniet belastingvoordelen als het 90% van de winst aan de aandeelhouders uitkeert. Een goed voorbeeld is Main Street Capital Corporation (ticker MAIN), een bedrijf dat een dividendrendement van 7% heeft. Het is het neusje van de zalm onder de BDC’s.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik kan genieten van de uitspraken van Warren Buffett.’

 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De beurs is aardig opgelopen. Ik verwacht volatiliteit en – af en toe – een koersdaling. Dat levert meteen koopkansen op.’

 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Stel jezelf een doel en leg een ordner aan waarin je één of twee keer per jaar een beurspagina doet. Ik doe dat met de beursoverzichten van Het Financieele Dagblad. Je ziet zo in één oogopslag hoe de koersen zich ontwikkelen. Verder raad ik beleggers aan om te investeren in producten waar altijd vraag naar blijft, bijvoorbeeld chocolade. Ook is het belangrijk om te kijken of een bedrijf duurzaam is en weinig schulden heeft. Staar jezelf niet blind op een hoog aanvangsrendement, maar kijk ook naar dividendgroei.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!