Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Advies Menno van Hoven, 9 jul 2019 10:30

Sterk herstel voor Kimberly-Clark

0 0 Leestijd ongeveer

Achterblijver Kimberly-Clark herstelde het afgelopen jaar sterk waarmee een einde kwam aan een lange periode van kwakkelen op de beurs. Met een pittige waardering is voorzichtigheid echter geboden.

Kimberly-Clark (KMB), de producent van tissues, luiers en incontinentieproducten met merken als Kleenex, Kotex en Huggies, was de afgelopen vijf jaar niet vooruit te branden op de beurs met een koers die schommelde tussen grofweg €100 en €135. Net als bijvoorbeeld concurrent Procter & Gamble lieten beleggers KMB links liggen vanwege een toenemende concurrentie van huismerken, het onvermogen om hogere prijzen door te berekenen aan consumenten en bijbehorende druk op de marges. Een blik op de omzetontwikkeling de afgelopen jaren, die sinds 2015 jaarlijks met ups en downs bewoog tussen $18,6 mrd en $18,2 mrd bevestigt de moeilijke positie van KMB, dat zijn resultaten bovendien sterk beïnvloed ziet door wisselkoerseffecten, met de helft afkomstig van buiten de VS.

Organische groei leidt zorgt voor koersherstel

Belangrijk voor het koersherstel is dat KMB de laatste kwartalen weer organisch wist te groeien en prijsverhogingen, waar eerder vooral bij retailers veel weerstand tegen was, weet door te voeren. Dat KMB, dat samen met Procter & Gamble tot de twee grote uitblinkers binnen de Hoogdividendportefeuille behoort, zo sterk herstelde is ook het gevolg van een aantal andere factoren, zoals de achtergebleven beurskoers, het flink opgelopen dividend en de aanhoudende vlucht van beleggers naar hoog renderende aandelen in een lage-renteklimaat. Qua dividend is en blijft het aandeel dan ook een zekerheidje (zie kader links).

Eerstekwartaalcijfers Beter dan verwacht

De eerstekwartaalcijfers van KMB waren beter dan verwacht dankzij prijsverhogingen en kostenbesparingen, die compensatie boden voor oplopende grondstofkosten en een sterkere dollar. Zowel winst per aandeel (wpa, $1,66) als omzet ($4,6 mrd) waren beter dan verwacht, waarbij hogere prijzen teruglopende volumes in bepaalde regio’s compenseerden. KMB herhaalde de outlook voor 2019, die uitgaat van een organische groei van 2% en een aangepaste wpa van $6,50-6,70.

Weinig te verwachten

Na de jongste koerssprong hoeven beleggers, afgezien van het dividend, normaal gesproken weinig te verwachten van het aandeel, dat met een geschatte k/w 21 en een dividend van 3%  aan de prijs is gezien de magere groeivooruitzichten en blijvend lastige marktomstandigheden. Meer dan een houdadvies zit er niet in.

Saai maar betrouwbaar dividendaandeel
Kimberly-Clark is al jarenlang een van de ruim vijftig Amerikaanse Dividend Aristocrats die samen de gelijknamige index van Standard & Poor’s vormen. Begin dit jaar verhoogde Kimberly het dividend met 3% tot $1,03 per kwartaal. Qua historie behoort het aandeel tot de absolute toppers in de Verenigde Staten, met een dividend dat al sinds 1935 keurig elk kwartaal wordt uitgekeerd en in de laatste 47 jaar telkens werd verhoogd. Qua dividendgroei blijft Kimberly de laatste jaren echter steeds verder achter bij andere Aristocrats, die zich veelal in andere sectoren bevinden. Door de forse koersstijging sinds vorig jaar is het voorheen ‘hoge’ dividendrendement van 4% teruggevallen tot krap 3%. Mede hierdoor werd de positie voor de Hoogdividendportefeuille recent teruggebracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!