Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Optietip Jeff Thijssen, 9 jul 2019 16:15

Optietips VS: profiteren van het verstrijken van de tijd met opties op Uber

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week open ik een iron condor op taxidienstverlener Uber. Met deze optiestrategie, die bestaat uit een geschreven callspread en geschreven putspread, wil ik profiteren van het verstrijken van de tijd.

Uber is een interessant aandeel voor elke actieve belegger. De taxidienstverlener behoort namelijk tot de meest liquide aandelen in Amerika. Naast dat er veel handel plaatsvindt in de aandelen, is er ook enorm veel activiteit in de opties. Hierdoor is het verschil tussen de uitoefenprijzen van de Uber-opties slechts $1. Dit is enorm positief, omdat het een actieve belegger meer mogelijkheden geeft om een  optiepositie te managen. Daarnaast hebben de opties op dit moment een relatief hoge impliciete volatiliteit. Dit maakt het schrijven van opties op Uber interessant.

Opties op Uber

Doordat ik geen uitgesproken mening heb over de richting van de beurskoers van het aandeel, heb ik de voorkeur om een neutrale positie te openen. Ik open daarom een iron condor. Het gaat om de verkoop van een UBER aug19 39 put, de koop van een UBER aug19 36 put, de verkoop van een UBER aug19 47 call en een koop van een UBER aug19 50 call. Per saldo wens ik voor de volledige combinatie $1,10 te ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er $110 aan premie wordt bijgeschreven op mijn effectenrekening. Deze premie mag ik volledig behouden als de beurskoers op expiratie tussen de $39 en $47 noteert.

Uber aug 19 36/39/47/50 Iron Condor
VerkoopUBER aug19 39 put
KoopUBER aug19 36 put
VerkoopUBER aug19 47 call
KoopUBER aug19 50 call
Totaal te ontvangen premie $1,10
Contractgrootte100
Expiratiedatumvrijdag 16 augustus
RisicoschattingGemiddeld
Maximale winst$110
Maximale verlies$190

Vier opties

Een iron condor is een optiestrategie die uit vier verschillende opties bestaat. De belegger verkoopt een out-of-the-money putspread en verkoopt tegelijkertijd een out-of-the-money callspread. Dit betekent dat er enkel tijdswaarde in de opties zit. Voor zowel de putspread als de callspread ontvangt de belegger bij deze strategie een premie. Beide premies worden bij elkaar opgeteld, om tot de totale te ontvangen premie te komen.

Wanneer de belegger $1,10 ontvangt aan premie voor het openen van een iron condor, dan weet hij op voorhand dat zijn maximale winst $110 bedraagt. Die wordt gerealiseerd als de opties op de expiratiedatum nog steeds out-of-the-money zijn en daardoor waardeloos aflopen.

Om het maximale verlies te berekenen dienen we te kijken naar het verschil tussen de uitoefenprijzen van zowel de callspread als de putspread. In dit voorbeeld schrijf ik een 39 put en koop ik een 36 put. Het verschil tussen beide uitoefenprijzen bedraagt $3. Ook bij de callspread is het verschil $3. We schrijven namelijk de $47 call en kopen de $50 call. Het maximale verlies voor deze combinatie is het verschil tussen de uitoefenprijzen en de ontvangen premie. Dit betekent dat een belegger maximaal $1,90 kan verliezen, of te wel $190 omdat de contractgrootte 100 bedraagt.

Zijwaarts is optimaal

Het grote voordeel van deze strategie is dat een belegger maar aan één zijde van de strategie kan verliezen. Wanneer de beurskoers van een aandeel daalt, dan verliest de belegger aan de geschreven putspread, maar verdient hij aan de geschreven callspread. Wanneer de beurskoers stijgt, dan verliest de belegger aan de geschreven callspread, maar verdient hij aan de geschreven putspread. Bij de iron condor profiteert een belegger dus optimaal als de beurskoers zijwaarts beweegt.

Een ander voordeel is dat een belegger bij deze strategie op voorhand weet wat zijn maximale verlies is. Een nadeel is dat de transactiekosten flink kunnen oplopen. Een actieve belegger kan hierover onderhandelen met zijn bank of broker. Actieve beleggers krijgen namelijk over het algemeen korting op hun transacties.

Update

De geschreven putoptie op Dell van vorige week staat nog open. De ongerealiseerde winst bedraagt $39.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!