Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Interview Harriët Verbeek, 22 jun 2019 09:00

Belegger van de Week: Paul Verhoeven

0 0 Leestijd ongeveer

Paul Verhoeven (65) is altijd op zoek naar dat ene ‘gouden aandeel’. Hij noemt zichzelf een stockpicker in hart in nieren. Toch houdt hij de risico’s binnen de perken door goed te spreiden.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Op jonge leeftijd volgde ik de aandelenkoersen al in de krant. Op mijn 17e kocht ik mijn eerste aandelen Koninklijke Olie en uitgever ICU, een voorloper van Wolters Kluwer. Waarschijnlijk is mijn interesse gewekt door mijn vader die in de financiële wereld werkte. Thuis zaten we vaak als twee volwassen mannen over beleggen te praten.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Door de jaren heen ben ik altijd een actieve belegger gebleven. Ik vind het superleuk om te doen, zelfs op vakantie volg ik de koersen. Ik vind het een sport om bijzondere bedrijven op het spoor te komen. Bijvoorbeeld Abcam, een bedrijf dat antilichamen fabriceert en wereldwijd aan de weg timmert. Het is nu duur, maar als de koers naar 12 pond zakt is het zeker koopwaardig. Zo ben ik altijd aan het puzzelen om een ‘gouden aandeel’ te vinden. En natuurlijk beleg ik om een redelijk rendement te maken.’

Wat was uw grootste succes?

‘Bedoelt u in financiële zin of gaat het om het plezier dat ik eraan heb beleefd? Ik heb veel lol gehad van mijn aankopen Abcam, want ik heb een voorkeur voor biomedische bedrijven. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn achtergrond als  bedrijfsarts, nu niet meer praktiserend. Maar ik heb ook waardering voor duurzame bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Mijn investering in Tomra Systems, een innovatief Noors bedrijf dat actief is in het recyclen van verpakkingsmaterialen, geeft mij ook een goed gevoel. Aan ABN Amro heb ik het meest verdiend, nadat zij werden overgenomen.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Mijn visie is dat het goed timen van kopen en verkopen niet mogelijk is. Dat ik me niet altijd aan deze visie houd vind ik teleurstellend: ik heb te vaak verkocht in een paniekerige markt, en vaak heeft dat geld gekost. In de loop der jaren heb ik ook een flink aantal missers gehad: OGEM, InnoConcepts, Van der Moolen, Landis, KPNQwest en Imtech.’

 Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Heel veel tijd, ongeveer 15 uur per week. Ik begin de dag altijd met het Financieele Dagblad, dat is een prima krant voor het financiële en het overige nieuws. Daarna ga ik achter de pc zitten en bekijk ik de site van IEX, waar ik ook een betaald abonnement heb: Premium. Iedere dag krijg je goede adviezen, onder andere van Nico Inberg die heel gedegen schrijft. Vervolgens kijk ik op de site van Binck en die van ProBeleggen, waar ik vooral de updates van Jim Tehupuring en Simon van Veen graag lees. Maandelijks krijg ik het blad Effect van de VEB en ik ben al jarenlang abonnee van Beleggers Belangen waar ik de voorbeeldportefeuilles bekijk en de artikelen van Menno van Hoven graag lees. Hij doet zijn huiswerk nauwgezet en heeft gedurende meerdere jaren een geweldige performance. Tenslotte ben ik lid van de beleggersclub Verlies en Winst, ook voor de gezelligheid. ’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik ben een stockpicker in hart en nieren, maar ik let ook goed op de spreiding. De helft van mijn beleggingen heb ik bij de bank ondergebracht en de andere helft doe ik zelf. Mijn eigen portefeuille bestaat voor 90% uit solide bedrijven zoals Shell, en de overige 10% is meer speculatief. Ik handel vrij veel: 100 tot 200 transacties per jaar. Ook pas ik regelmatig optiestrategieën toe, recent heb ik nog kortlopende opties geschreven op de AEX.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Zelf heb ik het idee dat de financiële markten en als gevolg daarvan ook de beurzen te veel worden gemanipuleerd, in plaats van dat de markt zijn werk kan doen. De rente wordt kunstmatig laag gehouden en centrale banken kopen/kochten voor absurde bedragen aan leningen op. Van welk geld? Ook erger ik mij aan bedrijven die geen winstbelasting betalen door slinks tussen de mazen van de internationale wetten te glippen, op advies van zeer duur betaalde mensen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Nico Inberg en Menno van Hoven heb ik al genoemd, maar als ik terugkijk hoort ook mijn vader daarbij: hij was mijn inspiratiebron.’

 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De komende tijd blijft het een beetje kwakkelen, 10 tot 15% omhoog of omlaag.’

 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Maak ieder jaar een overzicht van je eigen performance en zet die naast de AEX en de MSCI. Dan zie je of je het slechter of beter doet dan de markt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!