Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Belegger van de Week: Paul Moerman

0 0 Leestijd ongeveer

Als iemand het predikaat ‘langetermijnbelegger’ toekomt, dan toch oud-makelaar Paul Moerman (102). Het eerste fonds dat hij kocht, Koninklijke Olie, heeft hij zestig jaar later nog altijd in portefeuille.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Spaarzaamheid is me met de paplepel ingegoten. Maar sparen is niet leuk. Er zit geur nog smaak aan. Een paar van mijn broers en ooms belegden en op een gegeven moment heb ik hun voorbeeld gevolgd. Ik ben rond 1960 op de beurs begonnen met aandelen Koninklijke Olie.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Sparen levert vandaag de dag niks op. Als je de inflatie en de vermogensrendementsheffing verdisconteert, dan moet er geld bij. In de jaren tachtig was de rente tweecijferig en toen heb ik wel obligaties gehad, maar ook daar vond ik niet veel aan. Beleggen is veel leuker en biedt meer mogelijkheden om iets te verdienen. Het is voor mij een hobby, een sport. En zoals bij elke sport kan je winnen en verliezen. Daarnaast houdt het mijn geest scherp.’

Wat was uw grootste succes?

‘Koninklijke Olie. Dat fonds ben ik altijd trouw gebleven en daar heb ik op de lange termijn het meest mee verdiend. Ik heb door de jaren heen wel eens wat verkocht, maar ook weer bijgekocht. Een prachtig aandeel met een uitstekend dividendrendement. Ook met Unilever en DSM heb ik mooie successen behaald.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Met Fugro en vooral Imtech heb ik een flinke veer moeten laten. Mijn zwakte als belegger is dat ik heel moeilijk verlies kan nemen. KPN kocht ik bij de privatisering in de jaren negentig. Toen het aandeel steeg heb ik tussendoor wel eens iets verkocht, maar het merendeel van de stukken hield ik aan. Ik heb ze nog steeds en dat heeft dus ook niet zo geweldig uitgepakt. Hetzelfde geldt voor DAF: die aandelen heb ik tot het faillissement aangehouden. Overigens ging het bedrijf daarna vrolijk verder, onder een andere vlag en met geld van gedupeerde aandeelhouders zoals ik.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Ik kijk dagelijks wel een paar keer naar de koersen en ik volg het economische nieuws op de voet, via Het Financieele Dagblad. Vroeger was ik actiever, tegenwoordig handel ik gemiddeld nog één keer per maand. Dat gaat nog altijd op dezelfde manier als toen ik begon: ik geef m’n orders telefonisch door. De digitale revolutie heb ik aan me voorbij laten gaan. Ik heb geen internet en geen computer en baseer me voor de koersen op het FD en Teletekst. Ik weet natuurlijk dat Teletekst ietsje achterloopt, dus als ik mijn bank bel vraag ik wel altijd even naar de koers van dat moment. En ik geef altijd een scherpe limiet door.’

Wat is uw strategie?

‘Ik ben een echte langetermijnbelegger, heb een voorkeur voor kwaliteitsaandelen en koop als ze in een dip zitten. Ik doe niet aan grondstoffen, goud en al helemaal niet aan opties, turbo’s en andere derivaten. Naast Koninklijke Olie heb ik fondsen als Unilever, Ahold en DSM al jaren in bezit. Ik richt me op aandelen met een lage koers-winstverhouding en een goed dividend. Het gaat me normaal gesproken niet om de snelle winst, maar ik heb wel een paar keer in Flow Traders gehandeld. Ook voor de sport. Kijken of je een paar honderd euro kunt verdienen en ze dan snel weer van de hand doen. Ik ben niet enthousiast over mandjes aandelen. Daar zitten ook de dure in en die kan je er niet uitgooien. Ik richt me echt op zelf geselecteerde fondsen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Ergeren is een groot woord, maar ik ben niet enthousiast over beleggingsadviseurs. Ze hangen voortdurend aan de lijn, rekenen fraaie provisies en zijn heel goed in wijsheid achteraf. Als het mis gaat, dan hoor je ze niet meer. Ik maak liever mijn eigen fouten. Ook over banken ben ik niet zo te spreken. Ze rekenen kosten voor alles, terwijl vroeger het hele pakket gratis was.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘De mutaties bij die kopstukken gaan razendsnel en ik hou het niet allemaal meer bij. Maar ik heb veel respect voor Warren Buffett. Die kan enorm groot denken.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Niemand kan in de toekomst kijken en ik dus ook niet. Mensen die zeggen dat ze het weten, die jokken. Over een paar maanden weten we alles. Tot die tijd is het koffiedik kijken. Er kan van alles gebeuren.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt en verdiep je goed in de fondsen die je wilt kopen. Leer bovenal op tijd je verlies te nemen. Dat bespaart je een hoop trammelant.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.