Updates

Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Tipterugblik: hoe nu verder met Southern Copper?

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik Southern Copper. De koers van een van de grootste koperproducenten ter wereld staat inmiddels ongeveer 16% lager.

Southern Copper had vorig jaar grote ambities om zijn koperproductie op te voeren vanwege de destijds relatief hoge koperprijs. Het bedrijf is daarin geslaagd. Over het eerste kwartaal van 2019 voerde Southern Copper op jaarbasis de productie op met 11,6%. Uiteindelijk steeg het verkoopvolume over dezelfde periode met 6,9%.

Desondanks daalde de netto-omzet op jaarbasis met 4,8% tot $1,75 mrd en daalde de nettowinst met 17,5% tot $470,7 mln. Dit is het gevolg van de lagere koperprijs. Ten opzichte van een jaar geleden staat de koperprijs 18,7% lager. Bij de aanbeveling wees ik er al op dat de koers van het aandeel meebeweegt met de koperprijs. De koers van Southern Copper staat op het moment van schrijven dan ook 16,3% lager.

Onderliggend fundament

De prijsdaling is vooral het gevolg van de voortwoedende handelsoorlog. Deze laaide begin mei verder op nadat Donald Trump via Twitter dreigde met nieuwe hogere tarieven op Chinese goederen. Sinds Trump’s tweet daalde de koperprijs met 9%.

Onderliggend lijkt de kopermarkt er momenteel goed voor te staan. In China, dat goed is voor de helft van de totale koperconsumptie, verdubbelde de premie die kopers bereid zijn te betalen om koper direct te ontvangen afgelopen maand tot $22 per ton.

Conclusie Southern Copper

Op 27 september vorig jaar werd het advies voor Southern Copper verlaagd van ‘kopen’ naar ‘houden’ vanwege de toenemende geopolitieke onrust. Als Trump zijn ‘America First’ doorzet is de kans groot dat grondstoffenprijzen verder dalen. Ik blijf voorlopig hoop houden dat de VS en China uiteindelijk een handelsdeal sluiten, wat tot opluchting op de financiële markten zal leiden.

Op een k/w van 19,8 en een dividendrendement van 4,3% vind ik een aanbeveling om de aandelen van Southern Copper vast te houden nog steeds op zijn plaats.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.