Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Opinie Christian Slagter, 4 feb 2018 09:00

Grondstoffen lopen gevaar

0 0 Leestijd ongeveer

Grondstoffen lopen gevaar wanneer Trump ‘America First’ doorzet.

De Verenigde Staten zijn zowel een grote im- als exporteur van grondstoffen, waarbij China een van de belangrijkste handelspartners is. Maar volgens president Trump ondermijnt China de Amerikaanse industrie. Hij heeft daarom onlangs importtarieven ingesteld op zonnepanelen en wasmachines, in een poging een gelijk speelveld voor Amerikaanse bedrijven te creëren. China wijst de heffingen af, maar de reactie is vooralsnog terughoudend.

Volgens Goldman Sachs kan Trump’s beslissing een wereldwijde handelsoorlog ontketenen waar grondstoffen de dupe van kunnen worden. Van al het aluminium dat de VS importeert, is 31% afkomstig uit China. Goldman Sachs acht de kans groot dat Trump ook importtarieven op aluminium zal heffen, waardoor de kosten voor Amerikanen zullen stijgen. Ook voor staal zou Trump een importheffing overwegen. De VS is de grootste staalimporteur ter wereld, maar anders dan voor aluminium hierbij minder afhankelijk van China. Canada, Zuid-Korea en Brazilië zijn de grootste staalleveranciers aan de VS. Een importheffing zou daarom volgens Goldman Sachs voor de wereldwijde staalmarkt een gelimiteerde impact hebben.

Daarnaast bestaat het risico dat andere landen hun eigen protectionistische campagnes starten. China zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om een importtarief op sojabonen te heffen, wat een klap zou zijn voor Amerikaanse boeren. Vorig jaar voerde de VS voor $13,9 mrd aan sojabonen uit naar China, waarmee het de belangrijkste afzetmarkt is. Doordat sojabonenvoorraden wereldwijd toenemen en de oogstverwachtingen in Brazilië en Argentinië positief zijn, heeft China echter voldoende alternatieven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!