Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 12 mei 2019 11:00

Wat gaat LIBOR vervangen?

0 0 Leestijd ongeveer

De Londen Interbank Offered Rate (LIBOR) is de rente die banken elkaar rekenen voor het onderling uitlenen van geld voor looptijden tot een jaar in verschillende valuta’s. LIBOR werd in 1969 opgezet om de realisatie van leningen met een variabele rente te faciliteren. De afgelopen jaren is het aantal leningen gekoppeld aan LIBOR afgenomen en het aantal effecten alsook derivaten gestegen.

Mede vanwege diverse LIBOR-affaires, waarbij banken de rentes manipuleerden, heeft de Britse Financial Conduct Authority besloten dat banken na 2021 niet langer verplicht zijn om LIBOR-quoteringen door te geven. Hierdoor moet de markt op zoek naar alternatieven voor de in totaal $370 bln aan leningen, effecten en derivaten die nu nog gekoppeld zijn aan LIBOR.

SOFR en SONIA

PineBridge stelt dat er momenteel twee kandidaten zijn om LIBOR te vervangen. In de VS is de Secured Overnight Financing Rate (SOFR) gekozen door een groep instellingen die is samengesteld door de Federal Reserve. Ongeveer $800 mrd aan dagelijkse transacties is momenteel gebaseerd op SOFR. In tegenstelling tot LIBOR, is SOFR niet gebaseerd op een schatting door banken maar op het aantal transacties. Daarnaast heeft SOFR geen creditspread.

In Europa wordt de Sterling Overnight Interest Average (SONIA) gebruikt. Deze weerspiegelt de gemiddelde rente die banken betalen om Britse ponden te lenen van andere financiële instellingen. SOFR wordt inmiddels gebruikt om jaarlijks £30 bln aan activa te waarderen, vooral voor zogenoemde swapcontracten en floaters (obligatieleningen met een variabele rente). Net als SOFR, is SONIA gebaseerd op het aantal transacties. SONIA heeft echter wel een creditspread.

Onvervangbaar?

PineBridge ziet twee belangrijke nadelen als SOFR of SONIA de LIBOR volledig zouden vervangen. Allereerst moeten beide in staat zijn om waarde-neutrale aanpassingen door te voeren, bijvoorbeeld voor verschillen in de creditspread en termijnstructuur. Ten tweede wordt geen van de twee alternatieven volgens PineBridge momenteel wereldwijd gezien als de standaard. LIBOR nog altijd wel, ondanks zijn tekortkomingen.

PineBridge geeft twee beleggingstips die gekoppeld zijn aan de ‘LIBORexit’. Ga allereerst na welke posities in uw portefeuille gekoppeld zijn aan LIBOR. En koop aandelen van adviesbureaus die hun klanten helpen zich een weg te banen door deze complexe materie. Er zijn immers nog maar tweeëndertig maanden te gaan voordat LIBOR verdwijnt. PineBridge houdt weliswaar rekening met uitstel, maar niet met afstel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!