Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Belegger van de Week: Chris Holdorp

0 0 Leestijd ongeveer

Chris Holdorp (74) is sinds zijn pensioen een actieve belegger met een voorkeur voor Europese bedrijven met een hoog dividend. Hij beleeft veel plezier aan zijn optiestrategieën.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik ben vrij jong begonnen, ik was begin twintig. De reden was dat ik met beleggen meer kon verdienen dan met sparen. En dat terwijl de rente toen een stuk hoger was dan nu! Mijn eerste aandelen waren van Shell en de Amrobank, vanwege het hoge dividend.’

 Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Door de jaren heen ben ik altijd blijven beleggen, het werd een hobby. De tijd die ik er aan besteedde was wisselend: soms veel, soms weinig. Sinds ik met pensioen ben – ik kon al op mijn zestigste  stoppen met werken – heb ik voldoende tijd om actief bezig te zijn met beleggen. Nu heb ik echt de tijd om me in zaken te verdiepen.’

 Wat was uw grootste succes?

‘Over deze vraag heb ik lang moeten nadenken. Ik ben eigenlijk iemand van de kleine succesjes. Twee jaar geleden kocht ik twee kortlopende callopties op TKH voor €60 per stuk. Dat deed ik een paar dagen voordat het bedrijf met de cijfers kwam, puur op intuïtie. Dat leverde mij een behoorlijke winst op: ik verzilverde de opties voor €400 per stuk. Het gaat niet om veel geld, maar het winstpercentage was wel hoog.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Aan het eind van het jaar 2000 heb ik flink verlies geleden op  mijn internetaandelen. Die had ik voor een te groot bedrag aangeschaft via een ING-fonds. Mijn timing was niet goed en ik heb te lang gewacht met verkopen. Tijdens de kredietcrisis leverden mijn aandelen Fortis een flink verlies op. Daar heb ik later nog een schadevergoeding voor gekregen via de VEB. Ook Imtech past in dit rijtje: gelukkig had ik van dit bedrijf niet veel aandelen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Gemiddeld twee uur per dag. Ik kijk altijd drie keer per dag naar de koersen: de opening en de sluiting van de AEX en de sluiting van Wall Street om 22.00 uur. Als ik handel kies ik mijn momenten uit, ik wacht altijd minstens tot 9.30 uur want dan zijn de koersbewegingen uitgekristalliseerd. Mijn informatie haal ik uit Beleggers Belangen (zowel het magazine als de website) en IEX.nl. Soms kijk ik ‘s morgens naar RTL-Z en ik lees iedere maand het blad Effect, dat ik krijg omdat ik lid ben van de Vereniging voor Effectenbezitters. Op zaterdag ga ik altijd wandelen met een vriend die ook belegt en dan bespreken we de ontwikkelingen op de beurs. Zo kom ik ook op ideeën.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘In de loop der jaren ben ik regelmatig gewisseld van stijl, maar sinds kort hanteer ik een strategie waarover ik tevreden ben. Ik ben een dividendbelegger en herbeleg het dividend. Ik beperk mij tot de bedrijven uit de AEX en AMX – zoals NN, Besi, Unibail Rodamco – en handel niet in Amerikaanse aandelen vanwege het valutarisico. Daarnaast bestaat mijn portefeuille voor 20% uit opties, vooral call-spreads op aandelen en de index. Omdat deze opties lang lopen, kun je ingrijpen als het de verkeerde kant opgaat. Ik gebruik ook risk reversals: eerst schrijf ik een putoptie en de ontvangen premie gebruik ik om een calloptie te kopen. Voor mijn geschreven lange termijn-puts gebruik ik mijn aandelenportefeuille als dekking voor de marginverplichting.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Die heb ik niet. Ik stoor mij niet snel aan iets.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Bewonderen is niet het juiste woord, maar ik vind de optietips van Hildo Laman heel interessant. Ook zijn artikelen over de chipindustrie kan ik waarderen. Daarnaast noem ik Nico Inberg. Ik lees zijn columns graag.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Dit is een lastige vraag want de beurs is naar mijn mening niet te voorspellen. Er zijn altijd onverwachte gebeurtenissen die invloed hebben op de beurs, bijvoorbeeld president Trump die iets roept. Voorlopig blijf ik positief over het beursklimaat. Men verwacht dat de technologieaandelen gaan aantrekken.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Mensen met weinig ervaring en tijd kunnen het beste een ETF kopen. Actieve beleggers raad ik aan om het hoofd koel te houden en hun beslissingen te nemen zonder emoties. Natuurlijk lukt dat niet altijd. Tenslotte: zorg dat je altijd wat cash hebt om op een laag niveau aankopen te kunnen doen. Er komen altijd weer dipjes.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.