Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Belegger van de Week: Eric Janssen

0 0 Leestijd ongeveer

Eric Janssen (42) staat op dit moment aan kop in de lezerscompetitie van Beleggers Belangen met het cannabisaandeel Canopy Growth. Maar het is geen gelopen race, want het is een volatiel aandeel, zegt hij.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Uit hobbyisme. Ik was heel jong toen ik begon, 14 of 15 jaar. Als mijn vader voor zichzelf aandelen kocht bij de bank, vroeg ik hem er ook een paar voor mij te kopen. Zo spaarde ik transactiekosten uit. Ik kan mij niet meer herinneren wat mijn eerste aankoop was, maar ik weet nog dat Aegon een van mijn eerste beleggingen was.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Het is een interessante bezigheid en een relatief eenvoudige manier om geld te verdienen. Het geeft een goed gevoel om op deze wijze een leuk zakcentje te kunnen bijverdienen voor de verre vakantiereizen die we met het gezin maken. Ook vind ik de relatie met de wereldeconomie interessant: als Trump of Kim Jong-un iets zegt of schrijft kan dat wereldwijd invloed hebben op de beurzen.’

 Wat was uw grootste succes?

‘Dat is Ablynx, een Belgisch bedrijf in biotechnologie. Het is een recent succes, want ik kocht de aandelen begin 2017 op een koers van ruim €12. Toen kwam er een overnamebod van een concurrent en de koers ging bijna vier keer over de kop. Ik besloot mijn aandelen van de hand te doen. Het was een voltreffer.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat zijn er twee. World Online is de grootste teleurstelling. Ik had mij vlak voor de beursintroductie in 2000 ingeschreven voor de aandelenemissie en hoorde tot een paar dagen na de emissie niets. Ondertussen kelderde de koers van WOL. Gelukkig zijn de aandelen niet aan mij toegewezen, dacht ik. Helaas was dat toch het geval. Ik heb niets meer van mijn inleg teruggezien. Een andere teleurstelling was Imtech. Het leek een solide bedrijf, maar door fraude en boekhoudschandalen in Polen en Duitsland ging het failliet.’

 Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ongeveer een uur per dag. Ik lees Beleggers Belangen en kijk iedere dag op de site van IEX voor de koersen. Ook haal ik veel informatie van Investorplace.com, een Amerikaanse site, en Beursduivel.be waar veel aandacht wordt besteed aan Belgische aandelen.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik beleg voor de lange termijn, doe relatief weinig aan- en verkopen en ben een redelijk offensieve belegger. Zo heb ik bijvoorbeeld een voorkeur voor bedrijven in de biotechnologie. Met dit soort aandelen kun je mooie winsten behalen als een nieuwe fase is bereikt bij de ontwikkeling van een medicijn. Natuurlijk kunnen dit soort aandelen ook flink dalen, maar die volatiliteit maakt het ook boeiend. Een ander aandeel in mijn portefeuille is Canopy Growth, een Canadese producent van cannabis. Dat aandeel is sinds de aankoop begin 2018 meer dan verdubbeld. Mijn portefeuille bestaat uit individuele aandelen zoals Nvidia, Besi en het vorig jaar door Beleggers Belangen getipte Kering. Ook heb ik wat obligaties: Rabobank Ledencertificaten die een mooi, vast rendement opleveren.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Ik kan mij wel eens storen aan zogenaamde beursgoeroes die de wijsheid in pacht denken te hebben en bijvoorbeeld stellen dat de beurs over een half jaar zal instorten. Maar de beurs is emotie en die kun je niet voorspellen. Ik erger mij dus wel eens aan mensen die dit soort dingen roepen want ook zij weten niet wat de beurs morgen doet, laat staan over een half jaar.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dat is iets waar ik mij niet zo mee bezig houd. Ik heb geen favoriet, maar als ik toch iemand moet noemen is dat Warren Buffett. Hij is wereldberoemd, een miljardair en heeft geweldig gepresteerd op de beurs door aandelen lang in bezit te houden.’

 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De komende tijd verwacht ik nog een lichte stijging van de beurzen. Eind dit jaar kan de terugval komen. Uiteraard houd ik een mogelijke dip in het achterhoofd, maar als langetermijnbelegger blijf ik bij een koersdaling gewoon zitten en koop soms bij. Hooguit verkoop ik dit jaar één of twee aandelen die naar mijn idee hoog zijn opgelopen. Overigens heb ik ook goud- en zilvermijnaandelen in mijn portefeuille. Bij koersdalingen zijn dat normaliter veilige havens.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Beleg in zaken die je begrijpt. Dat is voor mij een gouden regel. Dat is de reden dat ik bijvoorbeeld niet in Bitcoins of andere cryptomunten beleg, want ik begrijp niets van de techniek en dan wordt beleggen een loterij.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!