Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Belegger van de week: John Verhoeven

0 0 Leestijd ongeveer

John Verhoeven (64) is communicatiestrateeg en -trainer. Hij is gefascineerd door de beurs en heeft in de loop der jaren geleerd dat passief beleggen beter bij hem past dan actief beleggen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘De beurscrash van oktober 1987 was voor mij het startsignaal. Ik had wat geld achter de hand en besloot in te stappen. Twee jaar later was alles in waarde verdubbeld. Dat was natuurlijk wel een heel fijn begin. In de jaren ’90 werd ik hoofdredacteur van Safe, het beleggersblad van Robeco. Ik zat toen uiteraard heel dicht op het vuur. Ik belegde in die tijd heel avontuurlijk, met mooie rendementen maar heb ook het deksel een aantal keren flink op mijn neus gekregen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik vind de beurs fascinerend. Sparen is niks voor mij. In de loop der jaren ben ik wel gaan inzien dat passief beleggen misschien verstandiger is dan actief beleggen. Tien jaar geleden stopte ik met mijn baan als hoofdredacteur. Ik kreeg toen wat geld mee en heb dat via een stamrecht-bv heel conservatief belegd in waarde- en dividend­aandelen. Na een jaar bleek die stamrechtbelegging, waar ik niet aan wilde komen, het veel beter te doen dan mijn privépot met beleggingen.’

Wat was uw grootste succes?

‘Ik heb ooit een pakketje fondsen gekocht dat wereldwijd investeert in verschillende sectoren, zoals onroerend goed en grondstoffen. In vijf jaar tijd is die investering met 80% gestegen. Ik heb ook mooie ritjes gemaakt in Shell, een grondstoffenfonds van ING en het beleggingsfonds Fundsmith Equity Fund Feeder.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat zijn er meerdere geweest. Apple, bijvoorbeeld. Daar was ik te vroeg bij in 2014. Ik investeerde zwaar in turbo’s maar dat ging fout en ik verspeelde de hele jaarwinst van mijn beleggingen. Verder ben ik eind jaren ’90 flink het schip ingegaan met het toenmalige Hagemeyer. Maar de grootste bleeder van allemaal was een investering in het hedge­fonds K1 Global Fund. Die belegging was me aanbevolen door een verzekeringstussenpersoon. Maar K1 bleek gebakken lucht te zijn. Het fonds ging in 2008 failliet, de oprichter verdween achter de tralies en ik was al mijn geld kwijt.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Eén à twee uur per week. Ik heb een online abonnement op Beleggers Belangen en haal ook veel informatie van seekingalpha.com. Dat is een Amerikaanse website vol tips en adviezen van zowel professionele als particuliere beleggers. Een heel interessante bron, vooral voor beleggen in de VS.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik ben een wat saaie belegger geworden en beweeg steeds meer van actief naar passief. Ik heb niet meer de drang om alles zelf te willen doen en besteed het liever uit aan deskundigen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Als je op de Amerikaanse beurs wilt handelen, sta je achteraan in de rij. Begin vorig jaar voorzag ik een flinke beursdip en besloot ik om alles te verkopen. Mijn Europese fondsen waren er binnen een halve dag uit, maar bij de Amerikaanse duurde het twee dagen. De koersen waren inmiddels naar een dieptepunt gezakt, maar ik kon mijn bestensorders niet meer intrekken. Dan word je gemolken door de markt.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dat zijn er twee. In de eerste plaats Martien van Winden, die ik nog ken uit mijn Robecotijd. Hij heeft zijn eigen beleggingsfonds Hoofbosch opgericht en dat doet het heel goed, ook in neergaande markten. ‘Voor de wind is iedereen hardrijder’, zoals men zegt, maar Hoofbosch presteert ook goed onder zwakke marktomstandigheden. Verder ben ik fan van Terry Smith, mede-oprichter en beheerder van Fundsmith Equity Fund Feeder. Een uitstekend beleggingsfonds, met een rating van vijf sterren bij Morningstar.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De koersen kunnen nog wel verdubbelen. Door het beleid van de centrale banken is er ongelooflijk veel gratis geld in de markt dat een fatsoenlijke beleggingsplek zoekt. Ik zie ook niet zo snel een instorting van het hele systeem, wat een paar jaar geleden nog reëel leek.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Ga op zoek naar een aantal fondsen met vier of vijf sterren van Morningstar en spreid je inleg over verschillende sectoren. Handel niet voortdurend op de marktbewegingen, maar kijk één keer per jaar of je moet in- of uitstappen. Laat het werk doen door mensen die er dag en nacht mee bezig zijn en het bewezen goed kunnen. Als je een paar keer gegolfd hebt, moet je niet meteen denken dat je net zo goed bent als Tiger Woods. Waarom zou dat bij beleggen anders zijn?’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!