Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Advies van de dag Michiel Pekelharing, 6 mei 12:00

BNP Paribas spoelt nare nasmaak weg

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De Franse bank BNP Paribas heeft met sterke eerstekwartaalcijfers de nare nasmaak van een teleurstellend 2018 weggespoeld. De grootste meevaller kwam uit onverwachte hoek.

De baten van BNP Paribas zijn in het eerste kwartaal met 3% opgelopen naar €11,1 mrd. Dat was voor een groot deel te danken aan groei bij de divisie International Financial Services. De inkomsten van deze activiteiten – zoals verzekeringen en vermogensbeheer – stegen op vergelijkbare basis met 8% naar €4,3 mrd. De grote verrassing was echter de groei van bijna 4% bij investment bank-divisie CIB. De afgelopen jaren stonden de resultaten in dit segment continu onder druk door scherpe concurrentie van Amerikaanse zakenbanken. Dit keer schoten de inkomsten bij de vastrentende handel met 28% omhoog naar €1,0 mrd. Bij veel Europese branchegenoten, zoals Deutsche Bank en Société Générale, tekende zich juist een daling met dubbele cijfers af.

Lage rente

Hoewel de baten uit de aandelenhandel wat daalden, nam het vergelijkbare bedrijfsresultaat van CIB ten opzichte van vorig jaar met 6% toe, naar €545 mln. Op concernniveau steeg dit bedrag eveneens met 6%, naar €2,7 mrd. De traditionele bankactiviteiten zetten enigszins een rem op deze groei. Dat was voornamelijk te wijten aan de zeer lage rente, want zowel de kredietverstrekking als het spaarvermogen groeide met 4 à 5%. Als reactie op de uitdagende marktomstandigheden snijdt de bank dieper in de kosten. BNP Paribas streeft naar een kostenbasis die in 2020 €3,3 mrd lager ligt dan in 2016. Alleen al in het afgelopen kwartaal werd die kostenbasis met €169 mln verlaagd.

Goed op weg

Onder de streep veerde de winst met 22% op naar €1,9 mrd. Dat was voor een groot deel te danken aan enkele eenmalige posten. Ook zonder deze meevallers is de bank op weg naar een winst per aandeel die minstens even hoog ligt als de €5,73 van vorig jaar. Zelfs na een koersstijging van bijna 20% sinds de jaarwisseling, betalen beleggers nog maar 8,4 maal de winst voor het aandeel. Samen met de gunstige onderliggende ontwikkeling en het mooie dividendrendement (6%) is dat aanleiding het koopadvies te handhaven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!