Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Dividend Ivan SNURER, 5 mei 2019 12:00

Dividend is King

0 0 Leestijd ongeveer

Als je belegt voor de dividend, dan is het wel zo prettig dat je aandelen elk jaar meer winst uitkeren. Bedrijven die 25 jaar op rij een progressief dividend betalen, worden in de Verenigde Staten Dividend Aristocrats genoemd. Voor Europese dividendaristocraten volstaat een trackrecord van tien jaar. Maar sommige Amerikaanse bedrijven verzuimden zelfs de afgelopen 50 jaar nooit om het jaarlijkse dividend te verhogen. Dit zijn de zogenoemde Dividend Kings. Op dit moment telt die ‘koningslijst’ acht krasse knarren.

Er zitten echter ook haken en ogen aan het dividend. Het woord dividend komt uit het Latijnse dividere, wat ‘verdelen’ betekent. Bedrijven die dividend betalen, kunnen dit geld niet investeren in hun groei. En soms wordt een hoog dividend gebruikt om de aandacht af te leiden van de lage groei. Of het dividend komt van een eenmalige bate, zoals de verkoop van activa. Als belegger mag je je niet blindstaren op een hoog dividendrendement. Je moet ook de financiële gezondheid en de groeivooruitzichten van de onderneming in ogenschouw nemen.

Vijf op een rij

Bedrijven kunnen vier dingen doen met het dividend. Ze kunnen het uitkeren aan de rechtmatige eigenaars van het bedrijf, het investeren om de onderneming verder te laten groeien, schulden aflossen, eigen aandelen inkopen of het apart zetten als reserve, als appeltje voor de dorst in minder goede jaren. In de praktijk zie je dat bedrijven kiezen uit meerdere mogelijkheden. Neem Apple. Net technologiebedrijf beschikt over een riante kaspositie, investeert in haar toekomst, gunt haar aandeelhouders dividend en koopt eigen aandelen in.

Unieke lijst

Het trackrecord maakt de lijst van Dividend Kings uniek. Het is een zeldzame groep van 15 bedrijven in de S&P500 die het jaarlijkse dividend al 50 jaar lang verhogen, ongeacht de stand van de economie en het sentiment op de financiële markten en dat 50 jaar lang. Het zijn onmiskenbaar kwaliteitsbedrijven die het dividend elk jaar (een beetje) laten groeien. De gemiddelde dividendgroei over de afgelopen 10 jaar voor deze 56 aandelen bedraagt net geen 9%, maar er zijn een paar die er echt bovenuit springen. Bouwmarkt Lowe’s voert de lijst aan, met een dividendgroei van ruim 18%.

Eeuwige leven

Hoewel de Dividend Kings kunnen bogen op een indrukwekkende staat van dienst, wil dat nog niet zeggen dat hun dividendbeleid het eeuwige leven heeft. Een smetteloze dividendhistorie van 50 jaar geeft vertrouwen, maar het is geen garantie voor eens 50 jaar aan dividendgroei. Kijk maar naar het aantal dividendaristocraten in 1994 en het aantal namen op de koningslijst nu. Slechts 15 van de 48 aandelen konden de voorbije 25 jaar hun dividendbeleid handhaven. Dat is één op drie. Och ja, In the long run we are all death, en zelfs illustere Dividend Kings hebben niet het eeuwige leven.

Only the best

Beleggers die louter in de S&P 500 Dividend Aristocrats willen investeren, kunnen dit eenvoudig doen door een indextracker aan te schaffen. Ben je echter uitsluitend geïnteresseerd in de zogeheten Dividend Kings, dan moet je ze los kopen. De aanschaf van individuele aandelen kan evenwel aardig in de papieren lopen, maar you only need the best. Maar de beste aandelen, maar welke zijn dat? Qua historische dividendgroei is dat Lowe’s, qua dividendrendement winkelketen Target en qua payout-ratio de verzekeraar Cincinnati Financial. Al zijn het Dividend Kings, aandelen beoordeel je altijd vanuit verschillende invalshoeken. Dus je kijkt op ’n minst ook naar de koers/winstverhouding en de winstgroei.

Dividend Kings

Tot slot, maar daarom niet minder interessant: de grafiek met het aantal indexleden van de S&P 500 Dividend Aristocrats per jaar.

Dividend Kings

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!