Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 27 apr 2019 12:00

Koninklijke dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Welke bedrijven betalen koninklijke dividenden? Op dit moment telt het Beursplein 14 organisaties die het predicaat Koninklijk mogen voeren. Twaalf daarvan betalen dividend. De ene royaler dan de andere.

Het is Koningsdag vandaag. Koning Willem-Alexander is jarig. Zijn koningstitel is in Nederland uiteraard alleen voorbehouden aan hem, maar dat geldt niet voor het predicaat Koninklijk. Ook sommige bedrijven mogen zich met deze eretitel tooien. Dan geldt echter wel: adel verplicht. Bedrijven die zichzelf Koninklijk mogen noemen zijn het aan hun stand verplicht om winst te maken.

Landelijke betekenis

Om in aanmerking te komen voor deze eretitel moet een vennootschap een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied, van landelijke betekenis zijn, meer dan honderd werknemers hebben, meer dan honderd jaar bestaan en van onbesproken gedrag zijn. In principe wordt de loffelijke bijvoeging toegekend voor een periode van 25 jaar. In de regel onderscheidt de koning niet meer dan één onderneming per sector, al wordt het predicaat niet toegekend aan banken en verzekeraars, noch aan medische bedrijven. En hoewel het in de praktijk niet vaak voorkomt, kan de titel Koninklijk tussentijds worden afgenomen. Daarvoor ligt de lat echter wel hoog. Zo waren Ahold, Imtech en Royal Dutch Shell in het verleden betrokken bij (boekhoudkundige) malversaties in het buitenland, maar mochten ze desondanks het predicaat Koninklijk behouden.

Adel verplicht

Koninklijk of niet, in het algemeen zijn aandelen aan hun stand verplicht om dividend te betalen. Want op de keper beschouwd concurreert het risicokapitaal van aandeelhouders met de couponrente van obligatiebeleggers. De oorsprong van het dividend reikt terug naar het feit dat obligaties leningen zijn waarop rente verschuldigd is en, niet onbelangrijk, waarvan de hoofdsom op het einde van de rit volledig wordt terugbetaald. Bij aandelen is niet het geval. Aandelen geven geen recht op een vaste vergoeding voor het beschikbaar stellen van vermogen, noch wordt er tussentijds afgelost of hebben zij een vervaldatum. Om aandeelhouders over de streep te trekken, beloven vennootschappen om bij winst dividend te betalen. En om de blootstelling aan het risico op verlies van de inleg te compenseren, is de beloofde risicovergoeding hoger dan de rente op obligaties. Anders koopt niemand aandelen, toch?

Theorie en praktijk

In theorie maakt het echter niet uit of bedrijven wel of geen dividend betalen. Het dividendbeleid van vennootschappen doet er niet toe, omdat aandeelhouders bij de verkoop van hun stukken de restwaarde van het bedrijf krijgen en die waarde wordt bepaald door de verwachte kasstromen. De waardestijging van aandelen die geen winst uitkeren is net zo groot als bij bedrijven die wel dividend betalen. Een aandeel dat 10% in waarde stijgt en geen dividend uitkeert, heeft exact dezelfde waarde als een aandeel dat 4% dividend betaalt en waarvan de waarde 6% stijgt.

In de praktijk zijn er echter marktimperfecties, zoals belastingen en transactiekosten, en kan niet iedereen hetzelfde bedrag lenen en uitlenen. Maar als een bedrijf te weinig of geen dividend betaalt, dan kunt u wat aandelen verkopen en zo zelf uw dividend maken zonder dat u er dividendbelasting over moet betalen.

Vruchten plukken

Al in vroeger eeuwen hadden vorsten en de burgerij oog voor het dividend. In zijn meesterwerk Confusion de Confusiones schilderde Josseph de la Vega prachtige taferelen waarin edellieden in de zeventiende eeuw leefden van de rente (dividend) zonder zich te vermoeien met de prijsschommelingen van hun acties (archaïsch jargon voor aandelen) die zij geërfd of zelf gekocht hadden. Want hun belang lag niet in het verhandelen. Zij toonden enkel en alleen interesse in het plukken van de vruchten (dividend) van hun aandelen.

Koninklijke dividendaandelen

Op dit moment zijn er 14 beursgenoteerde Koninklijke aandelen. Hiervan betalen er welgeteld twee (Air France-KLM en Porcelyne Fles) geen dividend. Van de overige twaalf zijn er vier die in de afgelopen tien jaar het dividend nooit hebben verlaagd. Dat wil niet automatisch zeggen dat zij elk jaar opnieuw het jaarlijkse dividend verhogen, maar toch.

Als we naar het dividendrendement kijken, keert PostNL een royaal dividend uit. Vaak is een hoog dividendrendement echter eerder een waarschuwing dan een koopaanbeveling. Als u het aandeel juist omwille van het dividend wilt kopen, weet dan dat PostNL na de overname van Sandd de komende twee jaar geen dividend zal betalen.

Koninkllijke

Dividendaristocraten

Als u aandelen koopt om de vruchten ervan te plukken, dan is wel zo prettig dat ze een progressief dividend betalen. Idealiter verhoogt het bedrijf het dividend jaar in jaar uit, zoals onder Dividend Aristocrats gebruikelijk is. Helaas zijn dit soort aandelen in Nederland dun gezaaid. Enkel ASML, Unilever (de daling in 2009 was een gevolg van de invoering van kwartaaldividenden) en Wolters Kluwer verhoogden in de afgelopen tien jaar het jaarlijkse dividend. Maar er zijn ook aandelen die af en toe een pauze inlassen. DSM, Philips, Royal Dutch Shell en Vopak verhogen het dividend geleidelijk. ASM, ECP, Heineken en WDP lassen af en toe een pauze in, maar ook zij voeren een progressief dividendbeleid. Een bedrijf hoeft dus niet Koninklijk te zijn, en ook geen dividendaristocraat, om een royale dividendbetaler te zijn.

Koninklijke

De kleurencode

Een donkergroene achtergrond in bovenstaande tabellen signaleert in de regel een verhoging van het jaarlijkse dividend, maar ook de initiatie van dividend. Een lichtgroene achtergrond is een aanduiding dat het dividend in vergelijking met het jaar ervoor gelijk is gebleven. Een donkerrode achtergrond visualiseert dat het jaarlijkse dividend is verlaagd. Werd het dividend evenwel geschrapt, dan wordt dit met een zwarte achtergrond in kaart gebracht. Als de achtergrond lichtgrijs is, dan wil dit zeggen dat het bedrijf nog geen notering had of dat het geen dividend betaalt. Daarnaast tonen de eerste twee kolommen rechts het rendement exclusief en inclusief dividend sinds de inhuldiging van Koning Willem Alexander. De derde en vierde kolom voeren het actuele dividendrendement en de huidige koers op. Bij bedrijven die jonger dan tien jaar zijn, werd het jaarrendement berekend vanaf de beursgang.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!