Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Hoe een wereldwijde valutaverschuiving beleggers mogelijk kan verrassen

0 0 Leestijd ongeveer

Na een zeven jaar durende opgaande cyclus voor de Amerikaanse dollar en een waardevermindering van activa uit opkomende markten, houdt Investec rekening met een verschuiving van de valutamacht. Alhoewel dit proces waarschijnlijk geleidelijk zal zijn, kan dit ook in een kort tijdsbestek plaatsvinden. Investec heeft drie scenario’s met investeringsimplicaties uitgewerkt.

Volledige internationalisatie

Het eerste scenario anticipeert op een volledige internationalisatie van de yuan. Hierin stelt China in het komende decennium zijn kapitaalrekening volledig beschikbaar en integreert het zijn financiële systeem in bestaande monetaire systemen. Wanneer China zijn financiële muur volledig opheft, verwacht Investec dat de wereldwijde liquiditeit toeneemt. Dit biedt buitenlandse beleggers de mogelijkheid om hun portefeuille te diversifiëren, omdat de correlatie van Chinese aandelen met de rest van de wereld relatief laag is.

Reservevaluta handelsblok

In het tweede scenario zal China zijn kapitaalrekening nooit volledig openen. Investec denkt dat China in dat geval wellicht een nieuw monetair systeem zal optuigen, waarbij de yuan dient als een reservevaluta binnen een Aziatisch handelsblok. Beleggers moeten in dat geval vooral letten op tekenen van toenemende regionalisering. Deze kunnen namelijk leiden tot een daling van de risicopremies in Azië. Daarnaast zal dit scenario leiden tot een transformatie van de economische cycli in Azië. Wanneer er meer wordt gefactureerd in yuan zal dit er namelijk toe leiden dat andere economieën meer handelen in lijn met China’s economische en financiële cycli.

Multipolair systeem

In het derde scenario besluiten landen om minder te factureren, handelen en financieren in dollars, waardoor de dominantie van de Amerikaanse valuta afneemt. Een dalende dollarkoers, geopolitieke verschuivingen en structurele veranderingen in China zorgen er volgens Investec nu al voor dat de populariteit van de dollar afneemt. Als deze zaken aan momentum winnen, kan valuta-multipolariteit realiteit worden. Een minder dominante dollar kan leiden tot een hogere goudprijs, maar Investec houdt er ook rekening mee dat dollarreserves worden verplaatst naar yen-, euro- en yuanreserves.

Assetallocatie

Investec stelt dat de drie scenario’s elkaar niet uitsluiten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat ten tijde van een langdurige daling van de dollar de Chinese kapitaalrekening volledig liberaliseert. Zij denken dat het tweede scenario het waarschijnlijkst is, waarbij de yuan geleidelijk internationaliseert en vooral gebruikt zal worden tussen China en zijn regionale handelspartners. Dit is een belangrijke geopolitieke ontwikkeling, die zal leiden tot een daling van de risicopremies in Azië en een transformatie van de economische cycli in de regio. Investec concludeert dat beleggers in dat geval assetallocatie zowel regionaal als wereldwijd anders moeten gaan benaderen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!