Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 24 feb 09:00

Kan de yuan zich herstellen van de waardedaling in 2018?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De yuan verloor in 2018 meer dan 5% van zijn waarde en noteerde tegenover de Amerikaanse dollar in oktober zelfs even op zijn laagste niveau in meer dan tien jaar.

Ebury stelt dat de vrees voor het uitbreken van een handelsoorlog tussen de VS en China de belangrijkste risicofactor is geweest voor de Chinese munt, vooral omdat China voor ongeveer een vijfde van zijn totale exportinkomsten afhankelijk is van de vraag uit de VS. Maar de zorgen over een handelsoorlog zijn nogal overdreven volgens Ebury, dat het erg hoopgevend vindt dat de Amerikaanse president Trump bereid is de deadline van 1 maart voor een handelsakkoord op te schuiven.

Productie China krimpt

Wel wijst Ebury erop dat de Chinese economie slecht presteert en de recente daling van de doorslaggevende PMI’s het marktsentiment waarschijnlijk zal drukken. De activiteit in de omvangrijke productiesector van China krimpt, terwijl het bbp nog steeds significant trager stijgt dan in het grootste deel van het afgelopen decennium. In het vierde kwartaal van 2018 groeide de Chinese economie met slechts 6,4%. Door een sterke toename van de uitstaande bankschuld tot zo’n 150% van het totale bbp en onzekerheid over de huizenprijzen zijn de vooruitzichten volgens Ebury verslechterd. De gezonde kapitaalreservepositie van de centrale bank van China biedt echter volop ruimte om in te grijpen, mocht dat nodig zijn.

Risico’s

Ebury denkt al met al dat de risico’s voor de yuan inmiddels grotendeels uitgebalanceerd zijn. De analisten blijven daarom bij hun prognose dat de USD/CNY vanaf nu tot in 2020 rond de huidige niveaus blijft hangen. Wel houdt Ebury de Chinese macro-economische cijfers nauwlettend in de gaten, want een verdere sterke terugval is het grootste neerwaartse risico voor deze prognose.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!