Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Overig Ivan Snurer, 22 jan 11:14

Welke aristocratische aandelen tippen analisten?

0 0 Leestijd ongeveer

Als je belegt, wil je de beste aandelen die er te koop zijn. De aandelen van zogeheten Dividend Aristocrats doen het beter dan het marktgemiddelde. Welke Amerikaanse en Europese dividendaristocraten pronken bovendien met koopadviezen op de shortlist van financiële analisten?

Het dividend levert een belangrijke bijdrage aan het totaalrendement van aandelen. Het percentage varieert door de jaren heen, maar de voorbije tien jaar was dit voor de S&P500 ruim 18%. En voor de S&P Europe 350 loopt dit percentage zelfs op tot 42,5%.

Maar de indexsamenstelling van de S&P500 en de S&P Europe 350 telt ook bedrijven die helemaal geen dividend betalen. Hoe anders is dat bij de S&P 500 Dividend Aristocrats en de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats. Om tot de index toegelaten te worden, moeten bedrijven het jaarlijkse dividend over een lange periode jaar in jaar uit hebben verhoogd. De minimale periode ten aanzien van Amerikaanse bedrijven is 25 jaar. En aangezien er op het oude continent een andere dividendcultuur heerst, is de ondergrens voor Europese bedrijven vastgesteld op tien jaar.

Verdeelde meningen

De meningen over de beleggingsadviezen van financiële analisten zijn verdeeld. Toch leggen heel wat beleggers hun oor bij hen te luister. Analisten volgen politieke en economische ontwikkelingen in het binnen- en buitenland op de voet en laten hun licht schijnen op de gevolgen voor de bedrijven die ze in de gaten houden.

Toch denk je in een snel stijgende markt als belegger weleens: wat heb je aan de voorspelling van analisten? De ontwikkelingen gaan dan zo snel dat het koersdoel binnen de kortste keren uit de pas loopt met de prijsniveaus op de koersenborden. Eigenlijk zitten analisten er vaak naast, ook in een vlakke markt. Bovendien hebben ze ook moeite om de gevolgen van een economische crisis in te schatten.

Dat neemt niet weg dat financiële analisten een grote hoeveelheid data duiden. Ze berekenen omzet- en winsttaxaties en destilleren daaruit koersdoelen en beleggingsopinies. Als belegger doet u er goed aan om niet blind te varen op de adviezen van één enkele analist. Maar uit het gemiddelde advies van financiële analisten kunt u meer informatie halen dan u denkt. De consensus is onder voorwaarden zeer doeltreffend.

Theoretische waarde

Beleggingsopinies (kopen, houden en verkopen) worden afgegeven op basis van de theoretische waarde van het aandeel en de relatieve hoogte van het koersdoel. Op zich is een aandeel waarvan de berekende waarde 30% boven de actuele koers uitkomt interessanter dan een aandeel met een winstpotentieel van 15%. Maar een grote spreiding in koersdoelen duidt op verdeeldheid. Als u een analistenrapport met een extreem afwijkend koersdoel onder ogen krijgt, dan moet u het zeker lezen. Het verschaft inzage in de unieke kijk van de analist en mogelijk heeft het voorspellende waarde.

Om terug te komen op de spreiding: als het koersdoel van analisten dicht bij elkaar ligt, is de kans groot dat het aandeel het voorgespiegelde prijsniveau zal gaan opzoeken. Uit academisch onderzoek komt naar voren dat aandelen met een klein verschil beter dan gemiddeld renderen. Een groot verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel duidt op een hoge mate van onzekerheid. In de regel resulteert dat in ondermaatse beleggingsresultaten.

Als u een blik werpt op de beleggingsopinies van financiële analisten, kijk dan dus ook even naar het verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel. Geef de voorkeur aan ‘eensgezinde’ aandelen met een kleine spreiding en laat de aandelen met een groot verschil links liggen.

Koninklijke aandelen

Van de indexleden van de S&P500 Dividend Aristocrats staan er welgeteld veertien op de shortlist van analisten. Zij worden overladen met koopadviezen. Het gemiddelde koersdoel is hoger dan het gemiddelde van de markt. En de spreiding tussen het hoogste en laagste koersdoel is kleiner dan gemiddeld.

aandelen

Blijkens de consensus telt de Europese shortlist slechts zeven namen. De koninklijke aandelen uit de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats komen uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!