Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Advies van de dag Jeff Thijssen, 22 mrt 2019 12:00

Belasting drukt winstgevendheid Hunter Douglas

0 0 Leestijd ongeveer

Hunter Douglas, marktleider op het gebied van raambekleding, rapporteerde solide jaarcijfers. Het concern verwacht voor 2019 een aanhoudende maar tragere groei in de VS, Europa en Azië.

Hunter Douglas is de grootste producent van raambekleding zoals luxaflex ter wereld. Daarnaast is het concern een belangrijke speler op het gebied van architectonische producten (buitenzonwering, plafondsystemen en gevelsystemen). Het concern kwam vorige week donderdag met de jaarcijfers, gerapporteerd in Amerikaanse dollars.

De omzet kwam uit op $3,6 mrd, een toename van 12,7% ten opzichte van 2017. Acquisities droegen 5,7% bij. De volumes groeiden met 6,1% en de valutaeffecten droegen in dollars 0,9% bij. Het operationele resultaat (ebitda) kwam uit op $ 465 mln, een toename van 19,4% vergeleken met 2017. Onderaan de streep werd een nettowinst geboekt van $269 mln (€6,55 per aandeel). Dit is een stijging van 23,1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden en die wordt veroorzaakt door de verkoop van US Ceilings business en Nedal. De eenmalige winst uit de totale verkoop bedroeg $75 mln. Zonder deze eenmalige winstpost was er een daling van de winst per aandeel van 15% in de boeken komen te staan. Dit komt met name door een éénmalige hoge belastingdruk in het vierde kwartaal in 2018 ($47 mln). Hierdoor kwam de totale belasting uit op $102 mln, een verdubbeling ten opzichte van het gemiddelde van de drie voorgaande jaren (circa $45 mln)

Het dividend over het boekjaar 2018 is vastgesteld op €2 per aandeel, in 2017 bedroeg het dividend nog €1,85. Hunter Douglas verwacht een aanhoudende maar tragere groei in de VS, Europa en Azië en een verbetering van de economische omstandigheden in Latijns Amerika.

Advies

Voor komend jaar reken ik net als Hunter Douglas op een groei van de omzet. Ik ga ervan uit dat het positieve consumentenvertrouwen in de VS zal aanhouden. Daarnaast verwacht ik dat de afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt van eind 2018 niet verder door zal zetten in 2019. Mijn taxatie voor de winst per aandeel voor 2019 komt hierdoor uit op €6. Uitgaande van die taxatie komt de koerswinstverhouding op 10. Hoewel het aantal vrij verhandelbare aandelen klein is en de resultaten sterk kunnen worden beïnvloed door de dollar, doet de huidige waardering geen recht aan het groeipotentieel van het aandeel. Wij hanteren daarom een koopadvies.

Focus op groei zowel autonoom als door overnames
De strategie van Hunter Douglas is door de jaren heen hetzelfde gebleven. De nadruk ligt op het laten groeien van de eindmarkten (raambekleding en architectonische producten) met een groeisnelheid die groter is dan die van de markt. Het concern wenst haar positie als marktleider te behouden en wil continu nieuwe innovatieve producten produceren en introduceren. Daarnaast ligt de focus op het doen van overnames. Potentiële kandidaten dienen te voldoen aan de interne rendementsdoelstellingen en zullen waarde moeten toevoegen op het gebied van nieuwe producten en distributie. Om de onderneming optimaal te laten functioneren werkt Hunter Douglas continu aan het verbeteren van haar decentrale en ondernemende organisatiemodel, gebaseerd op ‘maximale verantwoordelijkheid met minimale inmenging’.
JAARCIJFERS
In $ mln 2018 2017
Omzet 3634 3226
Ebitda 465 390
Nettowinst 269 219

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ