Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Advies Peter Schutte, 20 nov 2018 09:40

Hunter Douglas groeit sterk door

0 0 Leestijd ongeveer

Raambekleder Hunter Douglas is op weg een sterk 2018 neer te zetten. Het concern plukt de vruchten van de op volle toeren draaiende Amerikaanse economie en eerder gedane overnames. Nu de beurskoers nog.

Hunter Douglas is ’s werelds marktleider op het gebied van raambekleding (exclusief gordijnen), met het merk Luxaflex natuurlijk als paradepaard. Daarnaast is het bedrijf een belangrijke speler op het gebied van architectonische producten. Daarbij gaat het om plafond- en gevelsystemen. Raambekleding is goed voor 86% van de omzet. Het Rotterdamse bedrijf behoort met 24.000 personeelsleden wereldwijd en een omzet van circa $3,5 mrd tot de grootste bedrijven van Nederland. Het concern bestaat uit liefst 134 bedrijven verspreid over meer dan honderd landen. De onderneming is sterk vertegenwoordigd in de Verenigde Staten, waar het 48% van de concernomzet betrekt. Europa is goed voor 40% van de omzet. Latijns-Amerika (4%), Azië (5%) en Australië (3%) zijn een stuk minder vertegenwoordigd. Door de grote blootstelling aan de Amerikaanse markt profiteert Hunter Douglas van de krachtige economische ontwikkelingen daar en de sterke huizenmarkt. Uit de laatste cijfers blijkt dat de Amerikaanse huizenmarkt wat aan het afkoelen is, maar op een zeer hoog niveau. Wel is het fonds gevoelig voor bewegingen in de koers van de Amerikaanse dollar. Dividenden worden in euro’s uitbetaald en kunnen dus ook geraakt worden door een verzwakking van de ‘greenback’. Hunter Douglas is een goede dividendbetaler. Ongeveer een derde van de nettowinst wordt uitgekeerd.

Fraaie winstgroei

Over het afgelopen derde kwartaal slaagde Hunter Douglas er wederom in fraaie groeicijfers te presenteren. De omzet steeg met 10,8% tot $833,7 mln. De stijging is in belangrijke mate autonoom. In alle regio’s is de autonome groei toegenomen. Het ebitda steeg met 14,3% tot $100,8 mln. Het ebit-resultaat steeg zelfs met 23,3% tot $73,6 mln.

We zien hier een duidelijk positief effect van de overnames die Hunter Douglas de afgelopen jaren heeft gedaan. Zo moest het de afgelopen twee jaar nog behoorlijke bedragen investeren in het in 2016 overgenomen Amerikaanse bedrijf Levolor & Kirsch om de winstgevendheid van dit bedrijf naar concernniveau te krikken. De nettowinst over het derde kwartaal kwam 29,1% hoger uit op $59,0 mln, gelijk aan €1,45 per aandeel. Bezien over de eerste drie kwartalen is sprake van een autonome omzetstijging van bijna 7% en ligt de nettowinst een kwart hoger op $181,7 mln, gelijk aan €4,38 per aandeel.

Vooral in Europa is sprake van een mooie omzetstijging van 29%, maar dat komt voor een groot deel door de overname vorig jaar zomer van het Britse Hillarys. Voor deze aankoop betaalde Hunter Douglas GBP300 mln (€342 mln). Hillarys voegt circa een kwart aan de Europese omzet toe. De autonome omzetgroei in Europa over de eerste negen maanden bedraagt 4%. In Noord-Amerika is sprake van een zeer fraaie autonome groei van 9%. In Latijns-Amerika, in belangrijke mate Brazilië, was wel sprake van een volumegroei van 8%, maar dat werd voor 6 procentpunt opgesnoept door negatieve valuta-effecten vanwege de zwakte van de Braziliaanse real versus de Amerikaanse dollar. Azië groeide met een keurige 5% autonoom en Australië met 7%.

Ondanks alle overnames in de laatste jaren staat het concern er balanstechnisch goed voor en is sprake van een sterk cash genererend vermogen. Per 30 september 2018 bedraagt de solvabiliteit een solide 42%. De sterke kapitaalsbasis is ook nodig omdat er flink geïnvesteerd moet blijven worden in productontwikkeling. In 2017 werd $130 mln geïnvesteerd bij een afschrijvingsniveau van $82 mln. Voor dit jaar heeft het concern de verwachte kapitaalinvesteringen neerwaarts aangepast van $140 mln naar $115 mln, bij een afschrijvingsniveau van $85mln. Dit vanwege gebrek aan tijd om alle plannen nog dit jaar uit te voeren. Financiële ruimte voor aanvullende overnames is er in voldoende mate.

Advies

Hunter Douglas geeft nooit winstverwachtingen af. Het concern houdt wel vast aan de prognose dat het aanhoudende groei verwacht in Europa, de Verenigde Staten en Azië en verder verbeterende omstandigheden in Latijns-Amerika. Het vierde kwartaal legt seizoensmatig altijd een zwaar gewicht in de schaal bij Hunter Douglas. De laatste drie maanden van 2017 leverden een winst per aandeel op van €1,82. Wij nemen voor dit jaar een winst per aandeel op van €6,50. Dat impliceert een wpa in het vierde kwartaal van €2,12 (+16%). Op de huidige koers van €60,40 bedraagt de koers-winstverhouding slechts 9,3. Bij een gelijke pay-out van 33% zou het dividend op €2,15 per aandeel kunnen uitkomen. Dat geeft een aantrekkelijk dividendrendement van 3,6%.

Ik denk dat beleggers Hunter Douglas flink tekort doen op de beurs. Nadeel van het aandeel is natuurlijk de beperkte verhandelbaarheid vanwege de zeer geringe free float. De oprichtersfamilie Sonnenberg heeft via partiële biedingen in 2005 en 2008 zijn belang uitgebreid van 52 naar 72% en vervolgens 81,2%. Doel bij het laatste bod was alle aandelen in bezit te krijgen, maar slechts de helft werd aangeboden. Voorts heeft de familie alle preferente aandelen in bezit. Daarmee hebben zij een kapitaalbelang van 91,1%. Dit heeft ook duidelijk een negatief effect op de waardering. Beleggers met een wat langere horizon kunnen daar hun voordeel mee doen.  Ik verhoog het advies dan ook van houden naar kopen. Extra interessante bijkomstigheid is dat de familie Sonnenberg het bedrijf toch eens van de beurs zal halen. Het eigen grote pakket drukt de waardering en dat maakt het voor hen juist aantrekkelijk de resterende aandelen op te kopen. Zo handelde de familie ook bij de eerdere partiële biedingen. Des te lager de waardering des te eerder dit in beeld komt. Voor beleggers is het te hopen dat de waardering terugloopt door winstgroei. Dat is dit jaar zeker aan de orde.

 

Volledige overname goed te betalen
Volgens de wetgeving op Curaçao, waar de statutaire hoofdzetel van Hunter Douglas is gevestigd, zouden aandeelhouders die meer dan 90% van het aandelenkapitaal bezitten een bod moeten uitbrengen op de resterende stukken. De familie Sonnenberg heeft te kennen gegeven dat een bod op dit moment niet aan de orde is en cfo Reijtenbagh laat weten dat dit ook niet verplicht is. Een bod op de resterende gewone aandelen, 6,7 miljoen stuks, brengt inclusief een premie van pakweg 10% een bedrag van circa €450 mln met zich mee. Dat is goed te behappen. Ralf Sonnenberg prijkt met een geschat vermogen van €2,8 mrd op de derde plaats van de befaamde Quote500.
'Online verkopen nog zeer immaterieel'
Zoals dat met alle consumptiegoederen gaat wordt raambekleding ook steeds vaker online gekocht. Hunter Douglas zet hier ook op in, maar volgens financieel directeur Leen Reijtenbagh zijn de online verkopen nog zeer immaterieel in de totale omzet. Een percentage wil Reijtenbagh niet prijsgeven.  Het bedrijf zet hier echter wel degelijk op in, mede via overnames.

 

De auteur heeft een positie in Hunter Douglas

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ