Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Advies Menno van Hoven, 19 mrt 2019 16:30

Portefeuille-aandeel Consolidated Edison sterk opgeleefd

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse nutsbedrijf Consolidated Edision, opgenomen in de Hoogdividendportefeuille, noteert na een sterke opleving rond de hoogste jaarkoers. Met een stevige waardering en teruggelopen dividendrendement is voorzichtigheid geboden.

Het Amerikaanse nutsbedrijf Consolidated Edison (ticker ED) maakt sinds de start, medio vorig jaar, deel uit van de Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen. Na een moeizame start, met een beurskoers die per saldo licht terugviel en in januari nog bodemde op $74, volgde de laatste weken een sterk herstel met als gevolg een hoogtepunt van $85,57 op 14 maart. Dat kwam na onverwacht goede cijfers over 2018.  De hoogste jaarkoers voor deze Dividend Aristocrat biedt ons een goed moment om het aandeel nog eens goed tegen het licht te houden.

Prijsverhogingen

Consolidated Edison levert via een aantal dochterondernemingen elektriciteit, gas en gerelateerde diensten aan klanten in de staten New York, New Jersey en Pennsylvania. In 2018 was met 65%  het grootste deel van de omzet afkomstig uit elektriciteit, gevolgd door gas (17%), alternatieve energie (6%) en stoomdiensten (6%) voor zakelijke klanten.

De omzet groeit gestaag, met name dankzij periodieke prijsverhogingen. Zo kreeg het bedrijf toestemming om de tarieven tussen 2017 en 2019 met in totaal $681,5 mln op te schroeven en loopt er inmiddels ook een aanvraag voor een aanvullende prijsverhoging in 2020. In combinatie met teruglopende operationele kosten en een grotere focus op ‘clean energy’ uit wind en vooral via zonneenergieprojecten, realiseerde Consolidated Edison een ebit-marge van 20,7% in 2018.

 

Het nutsbedrijf verhoogde begin dit jaar het dividend voor het 45ste jaar op rij en keert momenteel $0,74 per kwartaal uit. De jongste verhoging van 3,5% viel precies in het midden van de vorig jaar door mij voorspelde range, waarbij ik voor de komende jaren een groei van 3-4% voorspelde voor het aandeel. Destijds stond de koers een stuk lager en was het dividendrendement 3,8%. Inmiddels is het rendement teruggelopen tot 3,5%, waarmee het aandeel het op vier na laagste rendement binnen de Hoogdividendportefeuille biedt.

Koersotentieel beperkt

Met het oog op de magere groeivooruitzichten en de inmiddels vrij pittige waardering (k/w 19,6 op basis van een licht hogere wpa van $4,35 voor 2019) is voorzichtigheid nu geboden. Na de flinke koersstijging lijkt het  koerspotentieel beperkt. Het advies is ‘houden’, waarbij een stoploss de mooie koerswinst veilig kan stellen.

Miljarden naar onderhoud
Nutsbedrijven spenderen jaarlijks miljarden aan onderhoud en nieuwe projecten. De onderhoudsuitgaven voor veel nutsbedrijven namen de afgelopen jaren flink toe, geholpen door de (toegekende) tariefsverhogingen. Zo spendeerde Consolidated Edison vorig jaar $5,25 mrd, waarvan 61% aan ‘capex’ bestemd was voor de gereguleerde (nuts)activiteiten. Zo werd bijvoorbeeld $280 mln uitgetrokken voor de verbetering van de betrouwbaarheid van het metrosysteem in New York. De komende drie jaar wil Consolidated Edison in totaal $12,1 mrd investeren, waarvan 90% bedoeld is voor de gereguleerde activiteiten. Het restant gaat voor een groot deel naar ‘clean energy’. De schuldpositie ($19,8 mrd eind 2018) loopt hierdoor verder op, maar blijft in lijn met die van sectorgenoten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!