Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Overig Menno van Hoven, 16 mrt 13:00

Hoogdividendportefeuille: piek inkomen in aantocht

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen presteert conform verwachting met een plus van bijna 5% dit jaar. Dat is nog exclusief het bovengemiddeld hoge dividend dat jaarlijks vooral in de maanden april en mei wordt ontvangen in Europa.

De medio vorig jaar in verband met de Beleggers Belangen Academy gestarte hoogdividendportefeuille heeft als hoofddoel een hoog en vooral betrouwbaar en veilig dividendinkomen. Het streven is een gemiddelde uitkering van 4% op jaarbasis, waarbij het hoge dividendrendement nadrukkelijk niet het gevolg is van een flinke koersdaling in de voorliggende periode (wat de kans vergroot dat de uitkering op termijn onhoudbaar is).

Van de 20 aandelen in portefeuille bieden er momenteel (per 7 maart) 13 een dividendrendement van meer dan 4%, met de hoogste dividendrendement voor het Franse vastgoedfonds Klépierre (6,9%) en oliemajor Royal Dutch Shell (6,1%).

Nog beter zitten beleggers dit jaar bij Randstad, dat inclusief het speciale dividend zelfs goed is voor +7,1%. Randstad keert dit jaar namelijk naast een regulier dividend van €2,27 ook een extra dividend van €1,11 per aandeel uit, wat bij elkaar opgeteld de hoogste yield binnen de hoogdividendportefeuille oplevert. Dankzij de dividenduitkering zal het huidige negatieve rendement voor het aandeel Randstad in één klap omgezet worden in een positief rendement. Op 28 maart noteert de Nederlandse uitzender ex-dividend voor €2,27, en in het vierde kwartaal volgt dan nog het extra dividend van €1,11.

Toppers Procter & Gamble en Realty Income

Van de zeven aandelen die de grens van 4% niet halen biedt Procter & Gamble momenteel het laagste dividendrendement: ‘slechts’ 2,9%. Dat is uiteraard voor een belangrijk deel het gevolg van de sterke performance van het aandeel sinds opname in portefeuille. Met een rendement van ruim 30% sinds de start is het Amerikaanse bedrijf, dat in Nederland onder meer actief is met merken als Gillette, Pampers, Ariel en Dreft, het op één na best presterende aandeel. Realty Income, dat eveneens is opgenomen in de ‘gewone’ dividendportefeuille, voert de lijst van stijgers aan met +33,2%.

Het gevolg van de flinke koerssprong voor Procter & Gamble en Realty Income is dat de weging van beide aandelen flink is opgelopen en dat, zoals gezegd, het dividendrendement inmiddels flink lager is dan het startrendement. Op termijn zullen we dan ook niet schromen om de positie in de uitblinkers deels te verkopen en te herbeleggen in nieuwe kansrijke aandelen met een hoger dividendrendement, uiteraard met als doel om het jaarlijkse inkomen op gemiddeld zo’n 4% te kunnen handhaven.

Daarnaast is het uit het oogpunt van risicospreiding niet wenselijk dat individuele aandelen een te zware weging krijgen. Zo heeft Procter & Gamble inmiddels een gewicht van 6,2% tegen 3,6% voor achterblijver BAE Systems, dat uiteraard net als Procter in 2018 begon met een startgewicht van 5%.

Belangrijkste dividendmaanden voor de deur

Sinds de start van de hoogdividendportefeuille werd inmiddels al een mooi bedrag aan dividend bij elkaar gesprokkeld van in totaal €1.781,84. De echte dividendpiek moet echter nog komen, aangezien het gros van de Europese aandelen in de maanden april en mei ex-dividend zal noteren. Omdat van de 20 aandelen er 14 uit Europa komen, waarvan een groot deel slechts één keer per jaar dividend betaalt (Allianz, BASF, Bouygues, Münchener Ruck, Novartis, Österreichische Post en Randstad) zijn de komende maanden essentieel voor de hoogdividendportefeuille.

De Zwitserse farmaceut Novartis trapte op 6 maart al af met een bijna 2% hogere dividenduitkering van CHF2,85. Na Novartis volgt het Franse Klépierre, dat op 7 maart ex-dividend noteert voor de eerste helft van een totale uitkering van €2,10. Het in winkelcentra gespecialiseerde vastgoedbedrijf stapt dit jaar namelijk over van een jaarlijks naar een halfjaarlijks dividend, met twee gelijke uitkeringen van €1,05 in maart en juli. Met een 7% hoger dividend in 2019 en een een rendement van liefst 6,9%, behoort Klépierre bovendien tot de toppers wat betreft dividendgroei.

Na Klépierre is het in Europa vervolgens het eerder genoemde Randstad dat op 28 maart ex-dividend noteert. De andere jaarlijkse dividendbetalers volgen allemaal in de periode eind april/begin mei.

HOOGDIVIDENDPORTEFEUILLE (per 7/3)
Ex-dividendAandeelDividendYield
7-mrtKlepierre€ 1,056,9%
7-mrtKimberly-Clark$1,033,6%
28-mrtRandstad€ 2,274,9%
18-aprBAE Systems13,2p4,7%
30-aprBouygues€ 1,705,2%
2-meiMuenchener Ruck€ 9,254,4%
6-meiBASF€ 3,204,7%
9-meiAllianz€ 9,004,5%
16-meiShell$0,476,1%
31-meiNN Group€ 1,245,0%

In het overzicht hierboven treft u het ex-dividendoverzicht voor alle aandelen in de hoogdividend portefeuille voor de komende maanden. De Amerikaanse aandelen keren zoals gebruikelijk allemaal vier keer per jaar uit. Realty Income doet dat zelfs maandelijks. Inmiddels kwamen de meeste portefeuillefondsen al met jaarcijfers en tot dusverre was er altijd sprake van een minimaal gelijk of hogere dividenduitkering in 2019. Wat dat betreft loopt alles nog op rolletjes. Eén van de laatste aandelen waar we nog op wachten is Oesterreichische Post, dat op 14 maart met cijfers komt. Met een plus van 17,5% is het logistieke bedrijf in 2019 vooralsnog één van de best presterende aandelen. Vorig jaar werd een dividend van €2,05 uitgekeerd en normaal gesproken moet dat in 2019 zeker kunnen worden verhoogd tot €2,10, goed voor een rendement van ruim 6% bij een huidige beurskoers van €34,50. Uiteraard houden we u via de wekelijkse updates online en in het magazine op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de hoogdividendportefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!