Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 12 mrt 2019 12:00

Boskalis klimt langzaam uit dal

0 0 Leestijd ongeveer

Boskalis blijft voorzichtig over de marktvooruitzichten en voorspelt dit jaar slechts een stabiele winst. Het scenario van winstherstel vanaf 2020 blijft echter intact.

Zoals verwacht hielden de jaarcijfers van Boskalis niet over. Op een omzet van €2,6 mrd (+10%) daalde de ebitda voor bijzondere posten met 19% naar €354 mln. De bagger- en infratak kijkt terug op een goed jaar en zag het bedrijfsresultaat met 11,7% aandikken tot €123,4 mln. Dit was evenwel onvoldoende om de aanhoudende zwakte bij de divisie Offshore Energy te compenseren. Het bedrijfsresultaat viel bij dit onderdeel sterk terug, van €85 mln naar €5 mln.

Na verliezen in de eerste jaarhelft heeft Boskalis besloten om de kleinere en oudere transportschepen uit de vaart te nemen. Ook verkoopt het zijn belangen in twee havensleep-joint-ventures. In deze markt staan de marges eveneens onder druk door consolidatie bij grote containerrederijen. De rigoureuze maatregelen zullen bijdragen aan winstherstel, maar resulteerden in flinke afboekingen op goodwill en schepen van in totaal €519 mln.

Opwaarts winstpotentieel Boskalis

Boskalis was in beide divisies succesvol met het binnenhalen van nieuwe orders, waardoor het orderboek op een recordniveau uitkwam van €4,3 mrd (eind 2017: €3,5 mrd). Dat leidt tot een goede bezetting van de schepen. Prijzen blijven echter onder druk en in de energiemarkt komt het bedrijf nog meer te leunen op de competitieve spotmarkt. Volgens Boskalis wordt het daarom moeilijk om de operationele nettowinst dit jaar te overtreffen. De ebitda blijft naar verwachting stabiel.

Het concern ziet slechts voorzichtige tekenen van marktherstel. Een verrassing is dit niet. Eerder had Boskalis al laten weten pas vanaf 2020 te rekenen op betere marktomstandigheden. De dienstverlening aan de olie- en gasindustrie, zoals het transport van boorplatforms en FPSO’s, is hoofdzakelijk laat-cyclisch. De vroeg-cyclische bodemonderzoekactiviteiten trekken al duidelijk aan. Het aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd. De hoge k/w van 38 op basis van de winst over 2018 geeft een vertekend beeld. De winst bevindt zich op een dieptepunt en kan onder betere marktcondities op €2 tot €3 per aandeel uitkomen. Gezien het opwaartse winstpotentieel handhaaf ik het koopadvies.

JAARCIJFERS 2018
In € mln20182017
Omzet25702342
Ebitda353,6436,6
Nettowinst-435,9150,5

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!