Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 22 feb 15:00

Opkomende landen blijven aantrekkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Aandelen en obligaties uit opkomende landen zijn het jaar goed gestart. Daarmee zijn de verliezen van vorig jaar echter nog niet goedgemaakt. Beleggingen in opkomende markten zijn aantrekkelijk, maar gaan gepaard met soms onaangenaam forse koersbewegingen.

De Britse financieel journalist John Authers, bekend van The Financial Times maar nu werkzaam bij Bloomberg, lanceerde jaren geleden het Hindsight Capital Fund. Een fictief hedgefonds met dé perfecte beleggingsstrategie: wijsheid achteraf (‘hindsight’ in het Engels). Het was Authers’ ironische manier om met de kennis van nu terug te kijken op wat de beste beleggingsstrategieën in een jaar waren geweest. En waarom. Achteraf gezien pakt immers niet iedere beleggingsbeslissing even goed uit, al leek hij op het moment zelf nog zo kansrijk.

Hogere weging

Met de kennis van nu had ik bijvoorbeeld de weging van aandelen uit opkomende landen in de pensioenportefeuille eind 2017 niet uitgebreid. Ik had destijds al wel enkele bedenkingen. Aandelen uit opkomende landen hadden in 2017 immers hoge rendementen geboekt en het voelde wat ongemakkelijk om na zo’n goed jaar in te stappen. Maar ja, de posities in opkomende landen zijn geen beleggingen voor de korte termijn, maar juist voor perioden van vijf tot tien jaar. Desondanks had ik de verliezen van 5 tot 15% op aandelen en obligaties uit opkomende landen in 2018 graag vermeden. Begin dit jaar breidde ik opnieuw – en met dezelfde argumenten als eind 2017 – de posities in aandelen (en obligaties) uit opkomende landen uit. En tot nu toe met succes.

Koersdalingen

Valt er voor dit jaar iets te leren uit de ervaringen van vorig jaar? Er zijn drie hoofdredenen waarom 2018 zo’n beroerd jaar was voor opkomende landen en waarom 2019 vooralsnog beter verloopt. Om te beginnen was er het oplaaiende handelsconflict tussen de VS en China. Ook ontstonden er twijfels over de houdbaarheid van het hoge Chinese groeitempo.

De belangrijkste tegenwind voor de opkomende markten kwam het afgelopen jaar echter uit de VS, waar de Federal Reserve een steeds meer verkrappend monetair beleid voerde. In de eerste tien maanden van 2018 liepen daardoor zowel de dollar als de lange rente in de VS op. Een stijgende dollar is ongunstig voor overheden en bedrijven uit opkomende landen die zich in dollars hebben gefinancierd. Ook een stijgende Amerikaanse rente is ongunstig voor de financieringslasten. Beleggers eisten een steeds hogere risico-opslag op dollarleningen die werden uitgegeven door opkomende landen. Dat alles leidde tot koersdalingen van aandelen én obligaties uit opkomende landen.

Contra-indicator

In de laatste twee maanden van vorig jaar veranderden de marktomstandigheden. De stijging van de dollar stagneerde, de Amerikaanse rente daalde en de risico-opslag op staatsobligaties uit opkomende landen liep terug. Dat had te maken met mogelijke koersijwziging van de Federal Reserve. Het gevolg was een stijging van de MSCI Emerging Markets Index van ruim 7% dit jaar. En de obligatie-indices met dollar- en lokale-valutaleningen stegen in 2019 al met respectievelijk 4,9 en 3,3%. Maar ik reken mijzelf niet rijk. Aandelen uit opkomende landen zijn nu weer populair onder fondsbeheerders en de instroom van kapitaal in beleggingsproducten gericht op deze regio neemt weer toe. Dit is eerder een contra-indicator dan een positief signaal.

Aantrekkelijke waardering

Bovendien is het handelsconflict tussen de VS en China nog niet opgelost, dreigt de groei van de wereldhandel te verzwakken en daalt de dollar niet verder. Ik reken dan ook niet zonder meer op een herhaling van de jaren 2016 en 2017, toen aandelen uit opkomende landen hard opliepen.

Opkomende landen blijven aantrekkelijk. Maar dan toch vooral voor beleggers die hun vermogen voor langere tijd in deze vermogenscategorie willen aanhouden of over een schier perfect gevoel voor timing beschikken. Laatstgenoemd talent blijkt bij mij helaas niet altijd even sterk aanwezig. Wel ben ik ondanks de hevige koersschommelingen nog steeds bereid om mij voor langere tijd aan de aantrekkelijk gewaardeerde aandelen en obligaties uit opkomende landen te committeren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!