Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 17 jan 11:00

Commentaar: vergeet opkomende markten niet

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen uit de opkomende landen zaten vorig jaar in de hoek waar de klappen vielen. In twaalf maanden tijd verloren de Shanghai Compositie zo’n 25% en de Turkse BIST100 zo’n 20% van hun waarde. Vanaf oktober gingen ook westerse aandelen hard onderuit. Aandelen uit opkomende markten doen het sinds die tijd juist relatief goed.

Van half oktober tot half januari en gemeten in lokale valuta bleven de Shanghai Compositie en de Russische RTSI per saldo vrijwel onveranderd. In dezelfde periode gingen  de Stoxx600 en de S&P500 3,0% respectievelijk 5,1% onderuit. In diezelfde drie maanden was het resultaat van de Indiase Sensex +4,2% en dat van de Braziliaanse Bovespa zelfs +12,8%. Ook op aandelen uit de Filippijnen, Argentinië en Indonesië konden beleggers meer dan 10% rendement behalen.

Onder druk door duurdere dollar

Er zijn twee redenen dat opkomende landen het zo goed doen. Om te beginnen stonden deze economieën in de eerste negen maanden van 2018 onder druk door de steeds duurdere dollar. Analisten zien de dollar in 2019 echter juist weer goedkoper worden. Daarnaast zien beleggers wereldwijd in de koersdalingen over de eerste drie kwartalen van 2018 een kans om op lage niveaus in te stappen. Ook wij raadden u vorig jaar diverse keren aan om bijvoorbeeld in Chinese aandelen te stappen.

Diverse tips in opkomende markten kon u begin dit jaar ook tot u nemen in ons overzicht van de persoonlijke tips van onze experts. Zo tipte Stephen Hendriks het Comgest Growth Energing Markets Fund en een ETF voor staatsobligaties uitgegeven door opkomende landen. Bij diezelfde gelegenheid  tipte ikzelf de SPDR MSCI Emerging Markets Ucits ETF. Ook hierbij was het idee dat de verliezers van gisteren de winnaars van vandaag kunnen zijn.

Beleggen in opkomende markten

De aandelenmarkten zijn 2019 optimistisch begonnen. Daardoor is het voor Nederlandse beleggers verleidelijk om zich als vanouds te concentreren op Nederlandse aandelen aangevuld met wat grote buitenlandse fondsen. Daar is op zichzelf niets mis mee. Maar vergeet als u wat extra rendement wilt maken dus de opkomende markten niet. Ook wil ik u daarbij alvast een artikel van volgende week aanbevelen, dat zal gaan over beleggingsfondsen die in opkomende markten beleggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!