Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Blog Michiel Pekelharing, 16 feb 2019 11:00

Nabeurs: carrièrerisico maakt van brexit gouden beleggingskans

0 0 Leestijd ongeveer

De meeste professionele beleggers verwachten dat een harde brexit wordt vermeden. Dat ze toch niet hun geld in Britse aandelen durven stoppen, heeft dus een andere reden.

Nog voordat het zover is, laat de pijn van de aanstaande brexit zich al voelen. Begin deze week werd bekend dat de Britse economie in december met 0,4% is gekrompen. Veel Britten hielden in de aanloop naar de feestdagen de hand op de knip met het oog op alle onzekerheid rondom het vertrek uit de EU. Voorlopig wordt die onzekerheid overigens niet weggenomen. Donderdagavond verloor premier Theresa May een symbolische stemronde in het Lagerhuis. Het gebrek aan steun in eigen kamp maakt het nog lastiger voor haar om concessies af te dwingen in Europa.

De toenemende vrees voor een harde brexit veroorzaakt een enorme exodus op de Londense aandelenmarkt. Volgens de financiële website FN hebben beleggers de afgelopen weken voor circa €2 mrd uit Britse aandelenfondsen gehaald. Sinds het brexit-referendum van halverwege 2016 staat de teller zelfs al op bijna €20 mrd.

Operatie zijlijn

Het is heel begrijpelijk dat beleggers met het oog op het groeiende gevaar van een harde brexit de zijlijn opzoeken. Er zouden zelfs plannen klaarliggen om het Britse koningshuis te evacueren bij eventuele brexit-rellen, terwijl sensatiekranten al waarschuwen voor voedsel- en medicijntekorten. Professionele beleggers worden echter niet betaald om sensatiekranten te lezen, maar om een goede afweging te maken tussen risico en rendement. Maar ook institutionele partijen keren uit risico-overwegingen de Britse aandelenmarkt en masse de rug toe. Het gevaar is simpelweg te groot. En daarmee bedoel ik niet de nadelige effecten van een mogelijk harde brexit op de Britse economie en aandelenmarkt. Het draait hier om het risico dat opdrachtgevers en bazen heel boos worden als een professionele belegger een grote positie in Britse aandelen blijft te hebben als er onverhoopt toch tot een chaotisch vertrek uit de EU komt. In de financiële wereld staat dit bekend als carrièrerisico.

Tegen de stroom in

Het is de afgelopen weken dan ook niet vreemd om een beleggingsstrateeg te spreken die verwacht dat het wel losloopt met de brexit, maar toch de positie in Britse aandelen flink afbouwt. Kuddegedrag speelt zo’n grote rol op financiële markten dat sommige partijen mooie strategieën ontwikkelen rondom dit momentumeffect. Tegen de stroom inzwemmen, vraagt soms echter een langere adem dan beleggers kunnen opbrengen. Het is misschien vol te houden om een paar maanden of een jaar aan een verliesgevende positie vast te houden. Maar twee, drie jaar of misschien nog langer? Dan worden de gesprekken met klanten heel pijnlijk. Tenzij een professionele belegger ondertussen – al dan niet vrijwillig – van baan is gewisseld. Een van de meest schrijnende voorbeelden daarvan is Tony Dye. Hij werd bijna twintig jaar terug door UBS ontslagen omdat hij met het oog op de extreme waarderingen weigerde om mee te surfen op de internethype.

De klok tikt

Het voordeel van beleggen in Britse aandelen is dat je niet jaren hoeft te wachten voordat je je gelijk kunt halen. Op vrijdag 29 maart om 23.00 uur vertrekt Groot-Brittannië uit de EU. Als voor die tijd een meerderheid in het Lagerhuis akkoord gaat met de afspraken die premier Theresa May heeft gemaakt of als de brexit wordt uitgesteld, komt er ongetwijfeld een opluchtingsrally. De meeste beleggersstrategen zien dit nog altijd als het meest waarschijnlijke scenario. Als gevolg van het carrièrerisico handelen ze daar echter niet naar. Hierdoor ontstaat er een heel mooie beleggingskans voor particulieren. Deze groep kan inspelen op de aantrekkelijke risico-rendementsverhouding van Britse aandelen – bijvoorbeeld via een tracker of fonds dat zich richt op de MSCI UK Index – zonder zich zorgen te maken over gevaar voor hun carrière.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!