Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 1 nov 2018 15:15

Column: probeer de ruis te negeren

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Het is ruim 18 jaar geleden dat de Britse fondsbeheerder Tony Dye door zijn werkgever UBS werd ontslagen. 

De naam Tony Dye zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar in de jaren negentig was hij een bekende fondsbeheerder in het Verenigd Koninkrijk, waar hij bekend stond als ‘dr. Doom’. Al vanaf 1995 waarschuwde Dye voor de in zijn ogen veel te hoge waardering van met name technologie-aandelen. Hij nam daarop wat de legendarische belegger Jeremy Grantham het ultieme ‘carrière-risico’ voor een beheerder van andermans geld noemt: uit een bullmarkt stappen die nog in volle gang is. Daardoor bleven zijn prestaties in de tweede helft van de jaren negentig steeds verder achter bij zijn concurrenten. Ontslag was de prijs die Dye voor dit carrière-risico betaalde. Ironisch genoeg gebeurde dat slechts enkele weken voordat de technologiebubbel barstte en hij zijn gelijk kon halen.

Afwijkende visie

Grantham kan meepraten over carrière-risico. De door hem opgerichte vermogensbeheerder GMO waarschuwde in de late jaren negentig ook voor de enorme overwaardering van de aandelenmarkt. GMO betaalde zijn afwijkende mening, die twee jaar later correct bleek, destijds met een fors verlies van klanten en beheerd vermogen. Ook nu heeft de vermogensbeheerder weer een afwijkende visie die mogelijk niet alle klanten kan bekoren.

Rapport

Waarschijnlijk was dat de reden om recent een kort rapport uit te brengen om GMO’s ‘onconventionele portefeuilleposities’ toe te lichten. In het rapport verklaart GMO zijn lage weging in Amerikaanse aandelen (extreme overwaardering bij extreem hoge winstmarges) en legt uit waarom waarde-aandelen uit opkomende landen de meest aantrekkelijke vermogenscategorie zijn (de 50% lagere waardering dan Amerikaanse aandelen biedt voldoende buffer voor tegenvallers). Op de lange termijn is waardering bepalender voor het rendement dan nieuws of sentiment. Deze strategie vraagt echter veel geduld van beleggers en dat is ongelooflijk lastig, aldus GMO, dat er bovendien zelf een carrière-risico mee loopt.

Als particuliere belegger en beheerder van uw eigen vermogen hoeft u zich daar geen over te zorgen te maken. U kunt zich een geduldige op waardering gebaseerde strategie permitteren. De ‘onconventionele posities’ van GMO zijn daar een uitstekend uitgangspunt voor.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!