Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 14 feb 2019 11:00

Commentaar: koopkansen liggen bij midcaps

0 0 Leestijd ongeveer

Koopkansen onder de midcaps zijn er genoeg voor beleggers die wat meer risico willen nemen. Dankzij een bovengemiddeld goede start van 2019 staan aandelen momenteel wereldwijd gemiddeld ongeveer even hoog als precies een jaar geleden.

Met de nadruk op het woord gemiddeld. Want regionaal en per sector bestaan er natuurlijk grote verschillen. En per saldo hebben Nederlandse mid- en smallcaps zich minder goed hersteld dan de bluechips wereldwijd.

Gemeten tussen 12 februari 2018 en 12 februari 2019 staan de belangrijkste hoofdgraadmeters in lokale valuta op een rendement (zonder dividend) tussen de -5,5% en +5,5%. De pan-Europese Stoxx600 staat 2,7% lager dan precies een jaar geleden en de Amerikaanse S&P500 3,3% hoger. De AEX staat ondanks alle turbulentie vorig jaar alweer op +2,0% over dezelfde periode. Vooral in opkomende landen vinden we de uitschieters naar boven (Brazilië) en naar beneden (China).

Geen koopwaardige fondsen

De Duitse beurs is een belangrijke dissonant. Als we de onbeduidende Griekse en Cypriotische beurzen buiten beschouwing laten, staat in de eurozone de DAX met -9,4% het meest in de min in vergelijking met 2018. De hoofdgraadmeter werd in het afgelopen jaar vooral naar beneden getrokken door de malaise bij industriële exportbedrijven. Maar ondanks deze koersdalingen vinden we bij de grootste Duitse verliezers nu geen koopwaardige fondsen.

Twee andere uitzonderingen vinden we op het Beursplein. De midcap- en de smallcapindex staan met -9,0% en -10,3% ver onder het niveau van een jaar geleden. Het is geen toeval dat Kendrion, toeleverancier van de Duitse (auto)industrie, met -48,6%, het meeste terrein heeft prijsgegeven. Overigens vinden wij, net als bij de DAX, ook bij de AMX en de AScX het merendeel van de grootste verliezers nu niet koopwaardig. De markt heeft deze bedrijven niet voor niets zo afgestraft.

Koopkansen voor midcaps

Toch zien wij bij de grootste verliezers in de midcap maar liefst vijf aandelen die wij nu wél koopwaardig vinden. De koopkansen voor midcaps betreft PostNL (-41,0% ten opzichte van 2018), Aperam (-40,7%), Besi (-38,8%), Boskalis (-24,1%) en Fugro (-23,8%). Let wel, met uitzondering van Aperam moeten deze bedrijven de komende weken hun jaarcijfers nog presenteren. Maar deze Nederlandse midcaps zijn voor u in ieder geval aandelen om in de gaten te houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!