Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 6 feb 2019 12:00

Beleggers blij met Aperam ondanks moeizaam kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

Aperam had een zwak vierde kwartaal en ook het lopende kwartaal zal flink minder winst opleveren. De koers stijgt toch omdat er veel geld naar de aandeelhouders vloeit.

Roestvrijstaalfabrikant Aperam heeft over het vierde kwartaal van vorig jaar een ebitda geboekt van €90 mln. Dat is een stuk lager dan de €123 mln een jaar eerder en ook lager dan de gemiddelde analistenverwachting van €97 mln.

Beleggers blij met Aperam

Bij het verslag over het derde kwartaal liet Aperam weten dat het laatste kwartaal een lagere ebitda dan de geboekte €123 mln over het derde kwartaal zou opleveren. Over geheel 2018 daalde de ebitda met 10% tot €504 mln en zakte de (verwaterde) winst per aandeel van €3,80 naar €3,03. Met name door hogere staalprijzen wist Aperam er over geheel 2018 wel een omzetstijging van 4,4% uit te persen, tot €4,7 mrd.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar voorspelt het in Luxemburg gevestigde concern wederom een ebitda van circa €90 mln. Dat impliceert een nog grotere terugval. Het eerste kwartaal van 2018 leverde namelijk nog een ebitda van €141 mln op. Topman Timoteo Di Maulo spreekt over een solide jaar, gezien de extreem uitdagende marktomstandigheden in Europa. Aperam kampt met importheffingen door de Verenigde Staten. De Europese Unie heeft weliswaar tegenmaatregelen genomen, maar deze bieden onvoldoende soelaas. Daartegenover staat dat de fabriek in Brazilië wel weer betere resultaten heeft laten zien.

Koers stijgt

Ondanks de winstval zetten beleggers het aandeel 6% hoger. Dit komt ongetwijfeld door de verhoging van het dividend met €0,22 tot €1,75 per aandeel. Dat impliceert een direct rendement van 6%. Daarnaast kondigde Aperam een aandeleninkoopprogramma aan van €100 mln, goed voor circa 4% van de huidige beurswaarde.

Positief is ook dat Di Maulo benadrukt dat voorraadafbouw bij afnemers tegen het einde van dit kwartaal op zijn einde loopt. De rest van het jaar zou dus wel eens wat beter kunnen verlopen. Dit, gecombineerd met de zeer sterke financiële positie en mogelijk grotere effecten van de invoerheffingen in Europa, geeft beleggers zicht op goede dividenduitkeringen. Beleggen is vooruitkijken en ik zie wel ruimte voor hogere koersen. Het bedrijf wordt goed gemanaged en de koers van het aandeel is vorig jaar gehalveerd. Het advies gaat daarom omhoog naar ‘kopen’.

VIERDE KWARTAAL
In € mln 2018 2017
Omzet 1120 1123
Ebitda 90 123
Nettowinst 49 72

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!