Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Harriët Verbeek, 9 feb 09:00

Belegger van de Week: Diederik Koopman

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Diederik Koopman (22) raadt beleggers aan niet achter de massa aan te lopen en geen populaire aandelen te kopen die iedereen in zijn portefeuille wil hebben. Hij zoekt juist naar goede aandelen die minder in de picture staan.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik vind de investeringswereld interessant. Aandelen zijn een simpele manier om te investeren en het is daarnaast een manier om geld te verdienen. Toen ik achttien jaar werd heb ik mijn eerste aandelen gekocht: Accsys Technologies, KPN en ING. De eerste week ging de koers van Accsys meteen naar beneden en toen heb ik mijn aandelen weer verkocht. Maar later kreeg ik spijt van mijn impulsieve besluit en heb ik Accsys weer bijgekocht. Daar heb ik geen spijt van gekregen: inmiddels heb ik een winst van 50-60% op mijn aankoop geboekt.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘In mijn beginperiode op de beurs was ik nog niet zo actief, ik vond het vooral leuk om zelf aandelen in bezit te hebben. Ik wist nog niet veel van de aandelenwereld. Dat veranderde toen ik Economics en Business Economics ging studeren en lid werd van de Beleggers Vereniging Voor Kennis, waarvan ik dit jaar voorzitter ben. Mijn kennis is daardoor flink toegenomen. Iedere maandag komen de actieve leden van de vereniging bij elkaar en praten we over kansrijke aandelen voor onze gezamenlijke portefeuille. Uiteraard gebruik ik de beste tips ook voor mijn eigen portefeuille.’

Wat was uw grootste succes?                                                                                                            

‘In 2017 heb ik gespeculeerd met verschillende cryptocurrencies. Ik kreeg het vermoeden dat er een hausse gaande was en daarom heb ik mijn positie op een juist moment kunnen sluiten. Dat leverde mij een paar honderd procent rendement op. Het was wel moeilijk om te verkopen omdat mijn rendement opliep. Gelukkig was mijn ratio op dat moment groter dan mijn emotie.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat zijn mijn aandelen General Electric. Ik kocht ze halverwege 2018 omdat ik dacht dat de koers het diepste punt had bereikt. Er was positief nieuws over het bedrijf en kwamen nieuwe producten op de markt. Helaas is General Electric sindsdien met 30% gezakt, onder meer door de handelsoorlog tussen de VS en China. Voorlopig houd ik deze aandelen aan omdat ik geloof dat de koers zal herstellen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Een ruwe schatting is tussen de zes en acht uur per week. Daarbij lopen mijn activiteiten voor de vereniging en mijn persoonlijke beleggingen door elkaar heen. Ik lees  veel nieuws online, bijvoorbeeld op de websites van Reuters, CNBC, The Economist, The Financial Times en het Financieele Dagblad. Ook luister ik graag naar economische en financiële podcasts.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik richt mij voornamelijk op de lange termijn: ik heb mijn tijd nodig om te studeren en kan niet de hele dag de koersen volgen. Ook probeer ik mij niet te laten leiden door de massa die de hot topics koopt. Ik zoek naar aandelen die niet zo in de picture staan. Een voorbeeld is Flow Traders, dat is een heel interessant aandeel in een volatiele markt.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn investeringsgoeroes die onwaarschijnlijke rendementen beloven en de hypes op de aandelenmarkt. Neem het aandeel Tesla: als je naar de resultaten kijkt, zie je dat het bedrijf een enorme schuld heeft. Ook erger ik mij aan technische analyse: ik geloof er niet in en vind het een vorm van lijntjes trekken. Ik geloof meer in fundamentele en statistische analyse.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘De belegger uit de geschiedenis die ik het meest bewonder is Mayer Rothschild. Hij is de grondlegger van de internationale financiële wereld.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Er zijn twee mogelijkheden: het gaat heel goed óf het wordt heel slecht. Dat hangt van veel factoren af: de shutdown in Amerika, de brexit, de ontwikkeling van de olieprijs, de situatie in Saoedi-Arabië, etc. Ik verwacht geen stabiliteit, de markten blijven redelijk volatiel.’

 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Lees boeken en zoek naar informatie op internet. Er zijn veel goede bronnen, via de websites van Coursera, edX en MIT kun je bijvoorbeeld gratis online cursussen over beleggen volgen. Probeer bij beleggen je emoties uit te bannen, doe altijd je eigen onderzoek, vermijd hoge transactiekosten en investeer niet meer dan je kunt verliezen of emotioneel aankan.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!