Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 8 feb 15:00

Europese bedrijven kunnen tegen een stootje

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Sinds 2012 zijn de financieringslasten van Europese bedrijven sterk gedaald. Aan die trend is echter een eind gekomen.

Herfinanciering van de schulden wordt duurder met mogelijk negatieve gevolgen voor de winstgroei. Dat is ongunstig, maar vooralsnog niet zorgwekkend.

Eind juli 2012 beloofde Mario Draghi ‘alles te doen’ om de euro te behouden. Daarmee redde de ECB-president niet alleen de Europese eenheidsmunt. Hij zorgde er ook voor dat overheden en bedrijven steeds goedkoper konden lenen. In de periode 2012-2017 hebben Europese bedrijven €2,5 bln aan nieuwe leningen uitgegeven, berekende Bank of America Merrill Lynch (BofAML). Een groot deel daarvan was bestemd voor herfinanciering van eerder uitgegeven obligaties tegen een lagere rente. Dat had een positief effect op de groei van de winst per aandeel en de beurskoersen. De aandelenmarkt is omhoog getrokken door de bedrijfsobligatiemarkt, concludeert BofAML dan ook. Volgens de broker komt er echter langzaam maar zeker een eind aan deze symbiose. Niet alleen omdat de financieringslasten van bedrijven stijgen. Maar ook omdat de rol van de ECB als opkoper van Europese bedrijfsobligaties aanzienlijk wordt teruggebracht.

Dividendverlaging

Bedrijven zullen op zoek moeten naar andere kopers. Om die te verleiden zullen de bedrijven een hogere coupon op nieuw uit te geven leningen moeten betalen. Dat is vooral een probleem voor bedrijven met relatief veel kortlopende schulden. Sinds medio 2016 is het aandeel van bedrijfsobligaties met een korte looptijd – een tot vijf jaar – gestegen van 45 tot 52% van de totale markt Europese bedrijfsobligaties, aldus de broker. Dure herfinanciering kan een negatief effect van wel 4% op de winst per aandeel van dit soort bedrijven hebben. Bedrijven in die situatie zijn mogelijk gedwongen onderdelen te verkopen of het dividend te verlagen om aan hun verplichtingen aan obligatiehouders te voldoen. De dividendverlaging van AB Inbev van afgelopen oktober is daar een bitter voorproefje van, waarschuwt BofAML.

Lagere marktrente

Barclays maakt zich minder zorgen. Het effectief rendement op de meest solide Europese bedrijfsobligaties is sinds eind 2017 inderdaad gestegen, stelt de bank. Dat laat de zwarte lijn in de grafiek ook zien. Het effectief rendement is een goede indicatie van de marktrente. Dat is de rente of coupon die bedrijven moeten betalen wanneer zij nieuwe leningen uitgeven. Nog steeds ligt het effectief rendement onder de gemiddelde coupon, de rode lijn in de grafiek. Bedrijven betalen dus een hogere rente op de leningen die zij in het verleden zijn aangegaan en die nog niet zijn afgelost dan de huidige marktrente. En dat is goed nieuws. Want wanneer deze leningen aflopen, kunnen bedrijven de leningen tegen een lagere rente herfinancieren. Maar zelfs als de marktrente wel verder zou stijgen, raakt Barclays nog niet bezorgd. De looptijd van de schulden van bedrijven bedraagt immers enkele jaren. De aflossing en herfinanciering van de schulden wordt over meerdere jaren uitgesmeerd. Dat betekent dat zelfs een plotselinge rentestijging pas na jaren begint door te werken in de financieringslasten.

Geen directe pijn

Voor de minder kredietwaardige Europese bedrijven, high yield genoemd, ligt de marktrente al wel boven de coupon. Dat betekent dat dit soort bedrijven wel meer rente betaalt bij de herfinanciering van bestaande schulden, erkent Barclays. Maar de marktrente is niet dusdanig sterk opgelopen, dat die extra kosten direct veel pijn doen. De bank maakt zich dan ook weinig zorgen over de stijgende financieringslasten van Europese bedrijven. Mocht dit jaar echter zo onrustig verlopen dat bedrijven lastiger nieuwe leningen kunnen plaatsen, verandert dit beeld. Zeker wanneer de Europese economie in 2020 in een recessie zou belanden. In dat geval zullen bedrijven met een forse herfinancieringsbehoefte in 2020/21 het lastig krijgen. Zeker iets om in de gaten te houden. Maar vooralsnog kunnen Europese bedrijven wel tegen een stootje.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!