Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 4 feb 2019 10:12

Groeihobbel voor Amazon

0 0 Leestijd ongeveer

Amazon heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug. De omzetgroei in het eerste kwartaal lijkt echter wat af te koelen, terwijl hogere investeringen de winst onder druk zetten.

Amazon heeft in het vierde kwartaal de omzet met 20% opgeschroefd naar $72,4 mrd. De winst schoot zelfs met 63% omhoog naar $3,0 mrd. De groeicijfers liggen aan de bovenkant van de verwachtingen. Dat is een flinke meevaller, aangezien het bedrijf in het verleden vaak moeite had om de groeibelofte in te lossen tijdens het feestdagenseizoen. De stevige omzetstijging was voornamelijk te danken aan hogere verkopen van diensten, zoals cloudplatform AWS. Binnen dit segment nam de omzet met 45% toe naar $7,4 mrd. De productverkopen van $44,7 mrd lagen 8% hoger dan een jaar eerder. In de eerste drie kwartalen van 2018 kwam kwam dat groeitempo nog uit boven de 25%.

Haarscheurtjes

De trage groei wordt voor een deel veroorzaakt door een omzetdaling van 3% bij fysieke winkels. Hoewel dat deels het gevolg is van een boekhoudeffect waardoor het kwartaal vijf handelsdagen minder had dan vorig jaar, worden er ook in andere opzichten haarscheurtjes zichtbaar in de groeimachine van Amazon. Voor het komende kwartaal voorspelt het concern bijvoorbeeld een omzet van $56 à 60 mrd: 10 tot 18% groei. Dat vormt een behoorlijk contrast met de omzetgroei van ruim 30% per jaar die Amazon al sinds 2016 volhoudt. Tijdens een toelichting op de cijfers werd bekend dat kapitaalinvesteringen in het lopende jaar sneller worden opgevoerd dan in 2018. Dat komt niet helemaal als een verrassing met het oog op bouwplannen voor twee nieuwe thuisbases aan de Amerikaanse oostkust. De kans is echter groot dat veel partijen de winstverwachting voor 2019 nu wat moeten verlagen.

Groei op lange termijn

De ijzersterke positie op allerlei internetmarkten en de mogelijkheid om de enorme investeringen in technologie en infrastructuur op termijn te gelde te maken, wegen bij Amazon echter beduidend zwaarder dan de ontwikkeling van de nettowinst op korte termijn. Ondanks de voorzichtige vooruitzichten voor het eerste kwartaal, is het groeipotentieel op lange termijn intact. De resultaten geven geen aanleiding om het houdadvies bij te stellen voor het aandeel, dat ook is opgenomen in de Offensieve portefeuille.

Q4 2018Q4 2017
Omzet$72,4 mrd$60,5 mrd
Bedrijfsresultaat$3,8 mrd$2,1 mrd
Nettowinst$3,0 mrd$1,9 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!