Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 1 feb 12:00

Advies van de dag: Pfizer

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Farmaciereus Pfizer heeft een degelijk vierde kwartaal achter de rug, maar voorspelt dat groei in 2019 ver te zoeken is. De vooruitzichten voor na dit jaar zijn gelukkig beter.

De omzet van Pfizer is in het vierde kwartaal met 2% gegroeid naar $14,0 mrd. Het farmacieconcern had wat last van negatieve valuta-effecten. De operationele groei kwam uit op 5%. De omzetstijging was net als in eerdere kwartalen voornamelijk te danken was aan de divisie Innovative Health. De omzet van deze afdeling, met daarin innovatieve merkmedicijnen, kwam via een operationele groei van 10% uit op $8,9 mrd. Die groei dreigt in het lopende jaar wat lager uit te pakken, aangezien pijnstiller Lyrica te maken krijgt met generieke concurrentie. In het afgelopen kwartaal nam de omzet van dit middel nog met 9% toe naar $1,2 mrd.

Patentverlies

Het patentverlies van Lyrica is een belangrijke reden voor een ietwat magere prognose voor 2019. Het concern rekent op een jaaromzet van $52 à $54 mrd, wat betekent dat Pfizer pas op de plaats maakt (2018: $53,6 mrd). De winst per aandeel van naar schatting $2,82 à $2,92 pakt iets lager uit dan vorig jaar. Dat heeft onder meer te maken met een toename van de kosten voor medicijnontwikkeling met enkele honderden miljoenen dollars. Het concern hoopt in 2019 groen licht te krijgen voor vier biosimilars, die een gezamenlijke omzet van ruim $1 mrd kunnen halen. Dat zou een impuls zijn voor de divisie Essential Healt’, die zich de laatste kwartalen kenmerkt door een dalende omzet. In het vierde kwartaal nam de afdelingsomzet op operationele basis met 3% af naar $5,1 mrd.

Koerswinst

De voorzichtige vooruitblik op 2019 werd het bedrijf op de beurs niet aangerekend. De beurskoers veerde dinsdag met ruim 3% op. Dat is deels te danken aan een ietwat meevallende winst per aandeel van $0,63 (+3%). Daarnaast is die koersstijging toe te schrijven aan het vooruitzicht van nieuwe omzetgroei vanaf 2020. De degelijke kwartaalcijfers, het vooruitzicht dat in de loop van het jaar de divisie Consumer Health samenvoegt met die van GSK, een aantrekkelijk dividendrendement (3,5%) en een in verhouding met het sectorgemiddelde bescheiden waardering (k/w 2019 13,5) zijn aanleiding om het koopadvies te herhalen.

Vierde kwartaal PfizerQ4 2018Q4 2017
Omzet Innovative Health$8,9 mrd$8,2 mrd
Omzet Essential Health$5,1 mrd$5,5 mrd
Aangepaste winst per aandeel$0,64$0,62

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!