Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Opinie Stephen Hendriks, 20 jan 2019 12:00

Succesvolle start nieuwe hoogdividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Inkomen behalen uit aandelen is het doel van de nieuwste voorbeeldportefeuille van Beleggers Belangen: de hoogdividendportefeuille. Dat inkomen stroomt al gestaag binnen en ook de koersontwikkeling stelt vooralsnog niet teleur.

Afgelopen jaar is het cursusaanbod van de Beleggers Belangen Academy flink uitgebreid. Onze opleidingen zijn gericht op het vergroten van praktische beleggingskennis. Dat geldt ook voor de opleiding Dividendbeleggen, waarin verschillende dividendstrategieën worden uitgelegd. Met uiteraard een praktische toepassing van deze kennis. Uit deze opleiding is namelijk de nieuwste voorbeeldportefeuille van Beleggers Belangen voortgekomen: de hoogdividendportefeuille.

Risico

Het doel van deze portefeuille is eenvoudig en helder: het behalen van een inkomen van zo’n 4% uit een aandelenportefeuille. Een dergelijk inkomen is onbereikbaar met sparen, met een belegging in veilige staatsobligaties of veilige bedrijfsobligaties. Met risicovolle Europese bedrijfsobligaties, ook wel high yield genoemd, komen beleggers wel in de buurt van die 4%.

De keerzijde daarvan is echter dat de balans van de betrokken bedrijven minder solide is en hun kredietwaardigheid minder sterk. Zo’n 60% van de bedrijven uit de Europese index van high yield bedrijfsobligaties heeft een credit rating van ‘BB’. Ruim 30% zelfs van ‘B’. Solide bedrijfsobligaties, waarvan het risico op wanbetaling veel lager ligt, hebben een credit rating van ‘BBB’ of hoger.

Voor de hoogdividendportefeuille hebben we niet toevallig gekozen voor bedrijven met een solide balans. Dat is immers een van de belangrijkste criteria voor de houdbaarheid van het dividend. De bedrijven uit de hoogdividendportefeuille hebben dan ook een credit rating die varieert van ‘BBB’ tot ‘AA’. Andere criteria op basis waarvan we de aandelen voor de portefeuille selecteren zijn goede winstgevendheid en een gunstige koersontwikkeling.

Spreiding

Op basis van deze criteria is een portefeuille van twintig aandelen opgezet. Bij de start op 1 juli 2018 hadden deze aandelen een gelijke weging van 5%. Veertien aandelen zijn Europees, zes Amerikaans. De portefeuille is goed gespreid. De twintig aandelen zijn verdeeld over tien sectoren. De sectoren Financials en Olie & Gas hebben met ieder 15% de zwaarste weging. Gezondheidszorg, Industrie, Nuts, Persoonlijke Verzorging, Vastgoed en Zakelijke Dienstverlening hebben een weging van 10%. Chemie en Telecom zijn met ieder één aandeel vertegenwoordigd en hebben dus een weging van 5%.

Koersverloop

Hoewel dividendinkomen dé doelstelling van de hoogdividendportefeuille is, letten we ook wel op het koersverloop. Na ruim een half jaar staat de portefeuille – exclusief dividendinkomen – bijna 2,3% in de min. Dat is een aanvaardbaar resultaat. Over dezelfde periode is de MSCI Europe Index met 8,3% gedaald. En uitgedrukt in euro’s staat de Amerikaanse S&P500-index 3,7% in de min.

De koersontwikkeling van de portefeuille als geheel stemt redelijk tevreden. Wel loopt de koerswinst binnen de portefeuille sterk uiteen. In lastige marktomstandigheden zoals die van de afgelopen maanden presteren cyclische aandelen vaak minder goed. Dat zien we ook terug in de hoogdividendportefeuille. Zo zijn BAE Systems (-26,2%), BASF (-22,7%) en Bouygues (-18,5%) de grootste verliezers. Ook Österreichische Post verloor flink (-17,9%). Toch twijfelen we vooralsnog niet aan de houdbaarheid van het dividend van dit schuldenvrije postbedrijf. Bovendien presteerden de Oostenrijkers het afgelopen jaar aanmerkelijk beter dan andere postbedrijven. PostNL (-32,5%), Bpost (-44,5%) en Royal Mail (-44,5% in euro’s).

Banken en verzekeraars hebben een aantrekkelijk dividendrendement. Voor de hoogdividendportefeuille hebben wij gekozen voor verzekeraars in plaats van banken. Dat is de afgelopen zes maanden goed uitgepakt. De Europese bankenindex verloor in die periode 15,2% terwijl de index van Europese verzekeraars ‘slechts’ 3,5% in moest leveren. De drie verzekeraars uit de hoogdividendportefeuille presteerden bovendien beter dan de index. Allianz staat op een minieme winst van 0,1% en NN Group (+1,7%) en Münchener Rück (3,7%) doen het zelfs nog iets beter.

Onze drie olie-aandelen leden niet geheel verrassend onder de scherpe daling van de olieprijs in het laatste kwartaal van 2018. Chevron (-9,3% in euro’s), Royal Dutch Shell (-11,7%) en Total (-8,4%) staan daardoor in de min. Zorgen over de houdbaarheid van het dividend hebben we niet.

Dividendinkomen

En dividendinkomen is zoals gezegd het belangrijkste doel van de portefeuille. Sinds de start van de portefeuille hebben we al ruim €1240 aan dividend ontvangen. Dertien van de twintig aandelen uit de portefeuille hebben al een (interim)dividend uitgekeerd. Enel (€139) en Royal Dutch Shell (€137) hebben in de eerste zes maanden het meest aan het dividendinkomen bijgedragen.

Het dividendinkomen piekt dit voorjaar. Acht van de twintig aandelen uit de portefeuille keren het dividend namelijk één keer per jaar uit. Eind mei moet de hoogdividendportefeuille de inkomensdoelstelling van 4% per jaar hebben bereikt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!