Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 17 jan 14:00

Aandeleninkoop beheerst Amerikaanse beurs

0 0 Leestijd ongeveer

Het inkopen van eigen aandelen is vooral een Amerikaanse fenomeen. De winst per aandeel en het totaalrendement van Amerikaanse aandelen hebben er enorm van geprofiteerd. Toch zou het goed zijn als de aandeleninkoop een tandje terug schakelt.

Het cijferseizoen komt in de VS langzaam maar zeker op gang. En één ding is zeker. Ook in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft de winst per aandeel geprofiteerd van de massale inkoop van eigen aandelen van Amerikaanse bedrijven. Uit data van indexaanbieder Standard & Poor’s (S&P) blijkt dat in het derde kwartaal van 2018 bij liefst een kwart van de bedrijven uit de S&P500-index het aantal uitstaande aandelen is gedaald. 10% van de bedrijven uit de S&P500 bracht het aantal uitstaande aandelen zelfs met 4% of meer terug. Het inkopen en schrappen van eigen aandelen werkt positief door op de winst per aandeel. De totale winst hoeft immers over minder aandelen verdeeld te worden. De positieve invloed van de aandeleninkoop op de groei van de winst per aandeel is aanzienlijk. Volgens broker Credit Suisse is sinds 2011 maar liefst 21% van de groei van de winst per aandeel van de bedrijven uit de S&P500-index te danken aan inkoop van eigen aandelen.

Allesbepalend

James Montier, strateeg bij vermogensbeheerder GMO, ging zelfs nog iets verder terug in de tijd. Montier berekende dat – gecorrigeerd voor inflatie – de totale winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven sinds 2007 met 0,8% per jaar zijn gestegen. De voor inflatie gecorrigeerde winst per aandeel steeg over deze periode met 1,2% per jaar. Dat de winst per aandeel sneller groeide dan de totale winst is het gevolg van de inkoop van eigen aandelen. Montier concludeert dat liefst 40% van de groei van de winst per aandeel sinds 2007 voor rekening van aandeleninkoop komt. Uit data van de Federal Reserve en GMO maakt hij op dat de Amerikaanse bedrijven de afgelopen jaren veruit de belangrijkste kopers van aandelen waren, hetzij door middel van overnames van andere beursgenoteerde bedrijven, hetzij door de inkoop van eigen aandelen. Geen enkele andere partij – zoals institutionele of particuliere beleggers – heeft voor zulke grote bedragen aan aandelen gekocht.

Volgens Credit Suisse hebben Amerikaanse bedrijven in 2018 voor meer dan $915 mrd aan eigen aandelen ingekocht. Dat komt overeen met 3,2% van de totale beurswaarde. In 2017 werd ‘slechts’ 2,3% van de totale beurswaarde ingekocht, aldus Credit Suisse. Ook drie adviseurs van het Abu Dhabi Investment Authority – een staatsbeleggingsfonds – wezen op het belang van aandeleninkoop. Zij publiceerden een onderzoek waarin aandeleninkoop als de belangrijkste verklarende factor voor het rendement op aandelen in de afgelopen 21 jaar werd genoemd, vooral op de Amerikaanse beurs.

Opgelopen schuld

Toch presteren bedrijven die voor de grootste bedragen aan eigen aandelen inkopen de laatste jaren niet meer zo veel beter dan de Amerikaanse beurs als geheel, constateert Credit Suisse. Waarschijnlijk omdat beleggers zich zorgen maken over de toename van de schulden die – deels – voor die aandeleninkoop worden aangegaan. GMO’s Montier is wat minder omfloerst. Hij spreekt van een massale ‘omwisseling’ van aandelen voor schulden. Bedrijven hebben gebruik gemaakt van de lage rente om met vreemd vermogen eigen aandelen in te kopen. De schuldenopbouw zou ook aandelenbeleggers zorgen moet baren, meent de strateeg terecht. Sinds 2007 is de schuldpositie van beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven met 10% per jaar gegroeid. Dat mag wel wat minder. Als dat leidt tot een afname van het groeitempo van de aandeleninkoop is dat op de korte termijn misschien onaangenaam, maar voor Amerikaanse bedrijven uiteindelijk wel beter. En daarmee ook voor de aandeelhouders.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!