Commentaar: Tien jaar lang bullmarkt, hoe nu verder?
De AEX daalde van 561 punten in juli 2007 naar 199 punten in maart 2009. In die maand begon ik als hoofdredacteur van Beleggers Belangen. Aan het aantal opzeggingen dat die maand op mijn bureau belandde, kon ik opmaken dat particulieren massaal stopten met beleggen.
Degenen die juist in de eerste helft van 2009 hun aandelen verkochten, zullen zich nog vaak achter hun oren hebben gekrabd. De belangrijkste westerse indices, alsmede de Nikkei, bereikten immers vorig jaar hun hoogste stand in tien jaar. En in een aantal gevallen zelfs de hoogste stand ooit. De AEX zette eind juli 2018 de hoogste stand neer sinds 2001. Een koerswinst van 188% ten opzichte van de dip in 2009! En op Wall Street waren de rendementen nog veel hoger.
Beermarkt
Maar de bullmarkt is op de meeste plaatsen ter wereld eind vorig jaar omgeslagen in een bearmarkt. Vooral als gevolg van de handelsoorlog verloren indices vanaf de piek 20% of meer. Dat overkwam begin december de DAX, op de kortste dag van het jaar de Nasdaq en vlak voor Kerst de Nikkei. De AEX ontsprong de dans, vooral door de relatief goede performance van zwaargewichten als Unilever. Vanaf de zomerpiek tot 27 december verloor de AEX ‘slechts’ 17,4%.
Sindsdien beleven de aandelenmarkt weer een opleving. Of de AEX daarmee over twee maanden de tiende verjaardag van de stier kan vieren, is echter niet zo heel relevant. Uw beleggingshorizon is immers langer dan een paar maanden. En negen van de tien abonnees belegt ook in buitenlandse aandelen en in andere vermogenscategorieën. Toch kunt u, als u dat nog niet heeft gedaan, deze windstilte gebruiken om uw portefeuille aan te passen aan de huidige bijzondere situatie.
Tien jaar
Zowel privé als in de door mij beheerde portefeuille NL gebruik ik deze periode om enkele aanpassingen te doen. Zo verwijderde ik vorige maand zeven aandelen uit Nederlandse voorbeeldportefeuille en zette met de opbrengst er vijf nieuwe fondsen voor in de plaats. Hoe mijn collega’s met recente koersdalingen omgaan, leest u in het Verhaal van de Week. De rode draad: ook de komende tien jaar kunnen beleggers met aandelen positieve rendementen verwachten.