Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 6 jan 11:00

Dividendaandelen met de wind in de zeilen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Als een beurscorrectie zich ontvouwt, is dat altijd even schrikken. Maar elke correctie verloopt anders. Niet alle aandelen reageren hetzelfde op grote koersdalingen. Je hebt er zelfs die de sterke neerwaartse trend weerstaan. Welke dividendaandelen reageren in de huidige beurscorrectie het beste?

De huidige correctie begon op vrijdag 21 september 2018. Sindsdien zijn op Wall Street en de Europese aandelenmarkten de koersen behoorlijk gedaald. Of de beurscorrectie de opmaat is naar een serieuze berenmarkt, zoals in de monumentale kredietcrisis van 2008, moet nog blijken.

Maar op dit moment flirt de S&P500 met een nieuwe berenmarkt. De belangrijkste graadmeter van de Amerikaanse aandelenmarkten maakte op woensdag 26 december 2018 kortstondig kennis met de beer. Intraday liet de S&P ten opzichte van zijn all-time high een daling van 20,2% optekenen. Berenmarkten worden echter geregistreerd aan hand van dagultimo’s, om recht te doen aan de historische context.

In het spoor van Wall Street zag de STOXX Europe 600 een dag later de beer in de ogen. De vorige keer dat de Europese aandelenmarkten 20% in het rood koersten, was in 2016. En die dip is de pan-Europese beursindex strikt genomen nog niet te boven. De laatste keer dat de STOXX Europe 600 een hoogterecord liet optekenen, was op woensdag 15 april 2015.

De directe aanleiding voor de huidige beurscorrectie is een ommekeer in het beleggerssentiment. Echter, die ommekeer heeft vele vaders. De twee voornaamste redenen zijn wellicht de gespannen handelsrelaties van de Verenigde Staten en het monetaire beleid van de Federal Reserve. Door de jongste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank ging december 2018 de geschiedenisboeken in als een van de slechtste decembermaanden ooit.

Adellijke dividendaandelen

Alles goed en wel, de vraag is natuurlijk welke aandelen het beste reageren op de veranderende omstandigheden. Omdat dividendaandelen in de regel goed presteren in een dalende markt, kijken we nadrukkelijk naar de prestaties van de Dividend Aristocrats, oftewel adellijke dividendaandelen. Dit zijn bedrijven die hun jaarlijkse dividend jaar in jaar uit verhogen. Amerikaanse aristocraten doen dit minimaal 25 jaar op rij, Europese tien jaar.

Als we de maat nemen van de aandelen uit de S&P 500 Dividend Aristocrats, dan blijkt dat 19 van de 53 indexleden er met kop en schouders bovenuit steken. Niet alleen presteerden zij sinds 21 september beter dan het beursgemiddelde, maar ook in december 2018.

Dividendaandelen

Het beeld bij de Europese dividendaristocraten is soortgelijk. Eveneens 19 aandelen uit de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats doen het beter dan de STOXX Europe 600. Twee van hen slaagden er zelfs in om in absolute zin positieve rendementen te laten optekenen: het Britse softwarebedrijf Sage en de Spaanse stroomproducent Red Electrica.

Dividendaandelen

 

Dividendaandelen

An sich staat het momentumeffect haaks op de factor waarde. Naarmate aandelen (harder) stijgen, daalt de onderliggende fundamentele waarde. Anderzijds: dividendaandelen die de wind in de zeilen hebben, doorstaan in de regel beurscorrecties beter dan andere. En in het herstel dat hierop volgt, veren hun beurskoersen sneller op.

Na de koersdalingen van de maand december mag u zich opmaken voor een technisch beursherstel. Er is wel een katalysator nodig om de daling te stoppen. Maar als het sentiment keert, kunnen de aandelenmarkten in de komende weken snel opveren en profiteren van de aantrekkelijke waarderingen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!