Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Jacqueline Hoefnagels, 5 jan 09:00

Belegger van de week: Vries Pons

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Vries Pons (58) begon met beleggen toen hij bij een bank werkte. Na zijn vertrek bij ABN Amro wilde hij een jaar gaan zeilen. Het werden er acht. Nu wil hij weer eens aan het werk.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Toen ik bij de bank werkte hield ik geld over. En tja, daar moet je dan iets mee. Ik belegde in eerste instantie via de bank in de geijkte aandelen, zoals Shell en Unilever, met destijds een matig offensief profiel.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Wat beleggen vooral brengt is vrijheid, en dat is belangrijker dan verrijking. Ik ben bijvoorbeeld acht jaar met de zeilboot op wereldreis geweest, en nu ik terug ben moet ik weer gaan werken. Het is wel fijn dat ik niet meteen hoefde te beginnen en eerst rustig om mij heen kon kijken.’

Wat was uw grootste succes?

‘Toen ik elf was, heb ik vlak voor oud en nieuw vuurwerk ingeslagen en dat niet gebruikt. In de zomer, toen er natuurlijk geen vuurwerk te krijgen was, heb ik dat met flinke winst aan mijn vriendjes doorverkocht. Dat was de eerste goede investering. Het tweede succes is mijn huis, dat sterk in waarde is gestegen en dat ik bovendien goed heb kunnen verhuren in de acht jaar dat ik op de boot leefde. Als derde noem ik mijn zeilboot. Niet omdat ik daar financieel beter van ben geworden – een boot vergt heel veel onderhoud – maar omdat mijn zeilreis rond de wereld een onbetaalbare ervaring is geweest. De enige meevaller is dat ik de boot aan het begin van de crisis in 2009 heb gekocht en haar onlangs weer in een veel betere markt heb verkocht. Wat ook goed lijkt uit te pakken, is dat ik mijn beleggingen grotendeels heb weggehaald bij de bank. Ik kopieer min of meer hun matig defensieve beleid, maar doe het nu zelf via ETF’s van iShares. Een goede aanpak: het levert tot op heden niet minder rendement op, maar de kosten zijn veel lager. Ik zit nu wat aandelen betreft grotendeels in MSCI World, en daarnaast, omdat ik niet alleen in een dollarfonds wil zitten, in Europe. Ook zit ik voor 10% in Emerging Markets, want die wil je ook niet helemaal missen. Wat obligaties betreft zit ik in een Corporate Bonds ETF en nog een klein stukje in High Yield Corporate Bonds.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

Ik heb een slecht geheugen voor persoonlijke teleurstellingen. Ik vind het op zakelijk gebied vooral teleurstellend wat er met de bank ABN Amro zelf is gebeurd. Spijtig hoor.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Ik hou het nieuws bij en kijk dagelijks hoe mijn beleggingen ervoor staan. Ik beleg echter voor de lange termijn, en besteed er dus niet heel veel tijd aan. Dat is ook gewenning. Op de oceaan kon ik via de satelliettelefoon alleen kleine beetjes informatie binnenkrijgen. In die acht jaar dat ik met de boot onderweg was, vond ik de weersvoorspellingen toch echt belangrijker dan hoe mijn beleggingen ervoor stonden.’

Wat is uw strategie?

‘Matig defensief inmiddels, ook gezien mijn huidige situatie. En ik wil rustig kunnen slapen, vandaar mijn keuze voor de langere termijn. Ook aan wal is stockpicking niks voor mij. Dat levert beleggers zelden meer op dan de index, terwijl het neerwaartse risico veel groter is dan bij gespreid beleggen. Daarbij komen dan nog de hogere kosten omdat je bij stockpicking doorgaans vaker handelt. Met mijn ETF’s ga ik met de markt mee. En als de koersen dalen, weet ik dat ze op termijn ook weer zullen stijgen, zo lang ik maar geen haast heb.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat is hoe beleggingen fiscaal behandeld worden. Idioot was het om ervan uit te gaan dat iedereen 4% rendement behaalt en ook de huidige lagere vaste heffingsgrondslag is oneerlijk. Waarom wordt niet het reële rendement belast?’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘De Noorse staat. Die heeft heel goed belegd voor het land. Dat had Nederland met zijn aardgasopbrengsten ook moeten doen. Er zijn wel uitgaven als de Deltawerken van betaald, maar ook dat had beter via een staatsfonds gekund.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik denk dat op dit moment de k/w van veel aandelen erg hoog is en dat de rente zal stijgen. De handelsoorlog, het opkomende populisme, Italië, de brexit, de klimaatverandering – het werkt allemaal niet mee.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Rustig slapen is belangrijk. Dus niet hebberig zijn, en goed naar je eigen beleggingshorizon kijken. Hoe langer, hoe beter.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!