Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Harriët Verbeek, 15 dec 2018 09:00

Belegger van de Week Robert van Wieren

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Student Robert van Wieren (23) belegt alleen in bedrijven als hij snapt hoe ze hun geld verdienen. Kopen op basis van technische analyse vindt hij onzin, met grafieken heeft hij niets.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Tijdens mijn studie Technische Bedrijfskunde raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de financiële markten. Ik werd daarom lid van de studentenbeleggingsvereniging Duitenberg en trad toe tot de commissie die zich bezighoudt met de aan- en verkoop van aandelen. We komen iedere week samen en de leden houden dan presentaties over kansrijke aandelen. Toen kreeg ik de smaak te pakken. Vrij snel startte ik ook met een eigen portefeuille. Dat is nu een jaar geleden. Mijn eerste aankoop was Finisar, ik kwam op het idee door een presentatie over dit aandeel bij de vereniging.’

 

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik heb een vast bedrag – dat ik kan missen – opzij gelegd en daar beleg ik mee. De komende jaren wil ik vooral leren over de financiële markten. Het rendement van mijn beleggingen is niet het belangrijkste.’

 

Wat was uw grootste succes?

‘Vorig jaar had ik al een flinke portefeuille opgebouwd en het leek mij verstandig om de risico’s van een crisis of flinke koersdaling af te dekken. Ik kwam erachter dat de koers van Flow Traders tegengesteld correleert met de aandelenmarkt. Bij een mondiale koersdaling gaat de koers van Flow Traders juist omhoog en daarom besloot ik dit aandeel te kopen. Door een volatiliteitspiek in februari dit jaar behaalde ik met Flow Traders in een kwartaal meer winst dan in het hele jaar 2017. Een rendement van 80% op een aandeel, niet normaal! Zeker omdat mijn oorspronkelijke idee was om mijn portefeuille op die manier te beschermen.’

 

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat is Boskalis. Dat leek mij een goede aankoop omdat de olieprijzen stijgen, het economisch goed gaat en ik het werk van baggeraars waardevol vind. Helaas maakte de ceo van Boskalis een week na mijn aankoop bekend dat de vooruitzichten voor de komende twee jaar slecht zijn. De koers ging meteen omlaag.’

 

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ongeveer een uur per dag. Iedere maandagavond komen we met de beleggingscommissie bij elkaar en luisteren we naar de presentaties van leden over aandelen. Ik vind het ook interessant om StockTwits te raadplegen, daar lees je wat andere beleggers twitteren over aandelen. Natuurlijk volg ik mijn eigen portefeuille goed en raadpleeg ik financiële sites, zoals Bloomberg. Daarnaast heb ik een abonnement op NRC Handelsblad, om op te hoogte blijven van economisch nieuws.’

 

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik probeer de business van de bedrijven waarin ik beleg te begrijpen. Hoe verdient een bedrijf zijn geld? Dat kan door grote volumes van een product te verkopen of via winstmarges. Ik zoek naar aandelen met groeipotentie en beleg voor de langere termijn. Ik heb bijvoorbeeld laatst geïnvesteerd in aandelen Walt Disney omdat streamingdiensten populair en toekomstbestendig zijn. Door de overname van 21st Century Fox kan Disney zelf streamingdiensten gaan aanbieden of content verkopen aan Netflix. ’

 

Wat is uw grootste ergernis?

‘Mijn medestudenten houden vaak een pitch over een aandeel waarbij de technische analyse centraal staat. Zij kijken naar de grafieken en wijzen op de hoge of lage koers. Een aandeel dat op all time low staat wordt sneller aangekocht dan aandeel dat op een all time high staat. Ik vind dat een ongefundeerde manier om aandelen te kopen. Ik heb niets met grafieken.’

 

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik heb nog geen belegger gevonden die ik bewonder. Maar ik kan wel een professor van de Stern Business school in New York noemen die veel online doet. Zijn naam is Aswath Damodaran. Hij legt de theorie over de financiële markten heel duidelijk uit, ook aan de hand van praktijkvoorbeelden.’

 

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Eigenlijk heb ik geen verwachtingen. De markt is een ongeleid projectiel. De afgelopen twee jaar zijn de koersen erg hard gestegen en de weg naar beneden lijkt alweer ingeslagen. Een renteverhoging kan voor meer onrust op de beurzen gaan zorgen. ’

 

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Deze vraag zou ik het liefst overslaan want ik beleg nog maar een jaar en ben dus niet in de positie om te kunnen adviseren. Maar vooruit: één tip dan. Zorg dat je een aankoop- en een verkoopstrategie hebt. Je bent dan besluitvaardiger, dat scheelt tijd en tijd is kostbaar.’

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!