Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Harriët Verbeek, 8 dec 2018 09:00

Belegger van de Week: Rowin Beauchampet

0 0 Leestijd ongeveer

Rowin Beauchampet (18) heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd al een paar jaar ervaring op de beurs. Zijn vader gaf een machtiging aan de bank voor zijn minderjarige zoon en zorgde voor het startkapitaal.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik ben geïnteresseerd in aandelen en beleggen en mijn vader is veel bezig met de beurs. Zodoende kwam ik een paar jaar geleden op het idee om zelf te gaan beleggen. Ik ben niet per se ergens ontzettend goed in, maar dat is ook niet nodig bij beleggen. Juist op het moment dat ik mijn vader om geld wilde vragen voor mijn eerste aankopen op de beurs, bood hij mij onverwacht een bedrag aan. Als ik dit startkapitaal verlies, hoef ik het niet terug te betalen. Daardoor heb ik minder stress. Bij winst moet ik hem wel terug betalen. Tot nu toe heb ik nog niet genoeg winst gemaakt om dat te doen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Op dit moment ben ik wat minder actief omdat ik druk ben met mijn studie Informatica en mijn bijbaan. Ik houd de ontwikkelingen op de beurs wel bij en kijk verschillende keren per dag op mijn telefoon hoe mijn portefeuille ervoor staat. Nu ik achttien jaar ben, mag ik zelfstandig beleggen en dat doe ik bij Binck. De bank bestaat ook achttien jaar en ik werd kortgeleden samen met een andere jongen uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening van de Amsterdamse beurs. Leuk om daar zelf te staan.’

Wat was uw grootste succes?

‘Mijn aandelen in Pharming. Ik ben vroeg ingestapt en daarna ging de koers als een achtbaan omhoog. De winst was voldoende om het verlies op mijn eerste aankoop goed te maken.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

Mijn eerste aandelen waren van ArcelorMittal, dat net uit een dal aan het klimmen was. Maar ik was ongeduldig en kocht en verkocht mijn aandelen telkens op het verkeerde moment. Ik raakte geïrriteerd en heb uiteindelijk alles verkocht. Mijn vader moest hard lachen, hij had mij het advies gegeven om ArcelorMittal te kopen en boekte zelf met dit aandeel wel winst. Ik heb ervan geleerd dat geduld een schone zaak is.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Gemiddeld ben ik een half uur tot een uur per dag met beleggen bezig. Ik kijk op mijn mobieltje naar mijn portefeuille en haal mijn informatie van sites als IEX.nl, NOS.nl en website van Binck/Alex. Ook volg ik een forum over Pharming en kijk ik naar uitzendingen van RTL-Z op televisie. Nee, ik lees geen krant, ik volg het nieuws over de beurs liever realtime.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Voordat ik een aandeel koop, volg ik het bedrijf een tijdje. Is er nieuws? Wat zijn de kansen? Als ik een nieuwe positie koop, probeer ik ritjes omhoog te maken. Dat doe ik niet dagelijks, want daarvoor zijn de transactiekosten te hoog. Op dit moment beleg ik alleen in Pharming, in het verleden heb ik Altice, Aegon en SNS Reaal gehad. Op dat laatste aandeel heb ik behoorlijk verlies gemaakt.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de beursexperts. Zij adviseren meestal dezelfde aandelen: KPN, ING, Aegon en Heineken. Daar heb je als kleine belegger niets aan. Het is mij opgevallen dat de experts sinds 2016 een sombere mening hadden, pas de laatste tijd is dat veranderd. Die sombere visie stond niet in relatie tot de positieve ontwikkelingen op de beurs en in de economie.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dan noem ik mijn vader. Ook hij heeft als belegger fouten gemaakt, maar hij is altijd doorgegaan. Hij heeft van zijn fouten geleerd en helpt mij nu een betere belegger te worden. Wij praten vaak over de beurs en houden elkaar alert. Soms geef ik hem ook weleens advies, bijvoorbeeld door te zeggen: zou je nu niet uitstappen?’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Als er volgend jaar een handelsakkoord komt tussen de Verenigde Staten en China, zal de beurs zeker omhoog gaan. Tot de kerst verwacht ik geen veranderingen. Ik denk wel dat de AEX de komende jaren zal stijgen, maar of we de hoogste stand ooit (703 punten) zullen aantikken is de vraag. We moeten geduld hebben.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Leer van je fouten en laat je vooral niet gek maken door experts. Soms wordt de beurskoers zelfs beïnvloed door adviezen. Neem Pharming, dat stond op €1,40 tot Kempen voorspelde dat de koers naar €0,60 zou zakken. Ik heb niets verkocht, soms moet je naar je eigen gevoel luisteren.’

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!