Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 30 dec 2018 10:00

De kansrijkste dogs voor 2019

0 0 Leestijd ongeveer

Wat zijn de kansrijke dogs van 2019? Daarmee bedoelen we niet de slechtst presterende aandelen van 2019. Wel de dividendaandelen met het hoogste dividendrendement uit de AEX, de Dow Jones en de Eurostoxx50.

De Dogs of the Dow is een ludieke dividendstrategie, die zo simpel is als wat. Het werkt als volgt. Koop bij de jaarwisseling de tien aandelen met het hoogste dividendrendement uit een toonaangevende index en houdt ze voor de rest van het jaar aan. Bij het aanbreken van het volgende kalenderjaar wordt de hele exercitie herhaald. De aandelen die dan niet langer tot de top-10 behoren worden verkocht en vervangen door exemplaren die op dat ogenblik wel het hoogste dividendrendement laten zien.

De Dogs van 2018

De lichting Dogs van 2018, de dividendaandelen met het hoogste rendement op de jaarultimo van 2017, doen het over het algemeen beter dan hun referentiegraadmeter. Maar helaas, dat wil geenszins zeggen dat de aandelen uit de onderliggende dividendstrategie winst hebben geboekt.

Kansrijke dogs

Vaak is het zo dat het dividendrendement van aandelen hoog is omdat de koers in de voorbije maanden behoorlijk is gedaald, en blijken die aandelen in staat om in het nieuwe beursjaar een hoger rendement te genereren dan het beursgemiddelde. Dat dit geen wet van Meden en Perzen is, toont het rendement van de Nederlandse ‘hondsaandelen’ uit de AEX.

De nieuwe lichting

Een opsomming van de aandelen met het hoogste dividendrendement die een week voor de jaarwisseling kans maken op een Dog-nominatie, vindt u in onderstaande tabel. De definitieve selectie van de ‘achterblijvers’ met het hoogste dividendrendement op 31 december zal per saldo niet wezenlijk verschillen. Zo kort voor de jaarwisseling zijn grote wisselingen vrijwel uitgesloten.

Kansrijke dogs

Het sterkste punt van de Dogs of the Dow is misschien wel dat deze dividendstrategie de belegger de moeilijkste beslissing uit handen neemt, namelijk: wanneer verkopen? Dankzij de mechanische selectietechniek weet u van te voren op grond waarvan en op welke datum u uw aandelenportefeuille moet herschikken. De meeste beleggers pakken te snel winst en houden hun verliezers te lang aan. Dat verschijnsel staat in Behavioural Finance, oftewel in goed Nederlands: de gedragseconomie, bekend als het dispositie-effect, een wijdverspreide ziekte onder particuliere beleggers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!