Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 12 okt 2018 11:54

The dogs of the Dow, maar dan net even anders

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Welke belegger kent niet de theorie van de Dogs of the Dow? Het screenen op het dividendrendement was altijd al een gemakkelijke methode om ondergewaardeerde aandelen te selecteren die de hoogste dividenden betalen.

De focus op dividendrendement is over het algemeen geen veilige manier van beleggen. Vaak is er bij aandelen die veel dividend betalen een hoek af. Het hoge dividendrendement is veelal het gevolg van grote koersdalingen op de beurs. Wanneer de daling niets te maken heeft met de prestaties van het bedrijf, dan wijst het hoge dividendrendement mogelijk op een onderwaardering van het aandeel. Als u geduldig bent, dan krijgt de koers de kans om te herstellen en loopt de onderwaardering uit het aandeel. Om daarvan te profiteren koopt u de tien aandelen met het hoogste dividendrendement uit een toonaangevende index.

The dogs of the Dow

Het idee achter de Dogs of the Dow is dat grote bedrijven niet snel concessies doen wat hun dividend betreft als de marktcondities veranderen of als de stand van de economie verslechtert, terwijl aandelenkoersen juist meedeinen op het algemeen beursklimaat. Zolang het bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst, zal men het dividend handhaven en biedt de hoogte van het dividendrendement inzage in de onderwaardering van het aandeel.

Wie de theorie van de Dogs of the Dow aanhangt, koopt jaarlijks de tien aandelen uit de Dow Jones met het hoogste dividendrendement. Na een jaar worden de aandelen verkocht en koopt u de tien die dan het meeste dividend betalen. Al met al bent u aan het selecteren van de aandelen tien minuten kwijt. Het bijzondere van de Dogs of the Dow is dat u nauwelijks iets van beleggen hoeft te weten om het eigenhandig te kunnen toepassen. Al het cijfermateriaal dat u voor de deze beleggingsstrategie nodig heeft, vindt u in elke kwaliteitskrant of op het internet. U moet de aandelen wel de tijd gunnen om te herstellen en mocht er meer slecht nieuws naar buiten komen, dan mag u niet reageren. U mag ze enkel verkopen als het dividend wordt gekort, dan wel geschrapt. Want in de kern is de aanpak van de Dogs of the Dow een passieve beleggingsstrategie. Sommige aandelen zitten jarenlang in de top-10 van het hoogste dividendrendement.

Do the twist

Als u het principe van de Dogs of the Dow toepast, dan kiest u nadrukkelijk voor aandelen die hoge dividenden betalen. Zoals gezegd is het hoge dividendrendement het gevolg van grote koersdalingen op de beurs. Wanneer de daling niets te maken heeft met de prestaties van het bedrijf of als de problemen tijdelijk van aard zijn, dan is de kans groot dat de koers zich zal herstellen. Hoewel het prijsniveau van een aandeel geen invloed heeft op de fundamentele waarde van het bedrijf, is het algemeen bekend dat laaggeprijsde aandelen sneller in koers kunnen verdubbelen dan aandelen uit de club van honderd. Dat is ook een van de redenen waarom er nauwelijks aandelen zijn die duizend euro of meer kosten, maar dat even terzijde.

De fraaie resultaten van de Dogs of the Dow inspireerde menig belegger om de onderliggende theorie te verfijnen. In het boek Beating the Dow presenteert Michael O’Higgins een aantal varianten waarvan de Flying Five, beter gekend als Small Dogs, de bekendste is. Hierbij koopt men simpelweg de vijf goedkoopste (lees: laagst geprijsde) aandelen uit het tiental met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones. De gebroeders David en Tom Gartner, de hofnarren van de beleggerssite Motley Fool, ontwikkelden de Motley Foolish Four, dat qua prijs het goedkoopste aandeel uit de selectie weert en aan het op een na goedkoopste een dubbel gewicht toekent. Echter, de aanpak met de Flying Five en de Foolish Four wordt gekenmerkt door een hoger beleggingsrisico. Als men in een handvol aandelen belegt, verkleint het voordeel van interne diversificatie en wordt het rendement kwetsbaar voor negatieve uitschieters.

Iedereen die het interne diversificatievermogen van de Dogs of the Dow op prijs stelt, moet de prijs van het aandeel nadrukkelijk betrekken bij het dividendrendement. Dit kunt u doen door het dividendrendement te delen door de vierkantswortel van de koers. Toegegeven, dat klinkt ingewikkeld, maar in het digitale tijdperk mag dat geen probleem zijn, toch?

Show me the money

Uit de historische simulatie komt naar voren dat over de periode 2008-2017 de Dogs of the Dow een samengesteld jaarrendement van 9,6% bijeen hebben gesprokkeld, tegenover een gemiddeld jaarrendement van 9,3% voor de Dow Jones. Missie geslaagd, maar dat kan niet gezegd worden van de Small Dogs. In de afgelopen tien jaar harken zij in totaal nauwelijks een jaarrendement van 3,7% binnen. En de variant van de Dogs of the Dow met de Price Adjusted Dividend Yield? De tien ‘goedkoopste’ aandelen met het hoogste dividendrendement produceerden tussen 2008 en 2017 een gemiddeld rendement van 10,1%. Ook na risicocorrectie bieden zij een hoger rendement dan de Dogs of the Dow of de index, de Dow Jones zelve.

 

Dogs of the Dow

Voor beleggers die de ‘originele’ theorie van de Dogs of the Dow willen volgen, zijn dit nu de tien aandelen die u moet kopen: Pfizer, Coca-Cola, Cisco Systems, Verizon Communications, Procter & Gamble, Exxon Mobil, J.P. Morgan Chase, Chevron, International Business Machines en McDonald’s, waarbij de eerste vijf in chronologische volgorde optisch de goedkoopste aandelen van het tiental zijn. Bent u echter overtuigd over de aanpak met de Price Adjusted Dividend Yield dan zijn Pfizer, Coca-Cola, Intel, Cisco Systems, Verizon, DowDuPont, Merck, Walgreen Boots, Nike en Procter & Gamble de aandelen die u nu moet hebben.

Dogs of the Dow

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!