Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 13 dec 2018 11:45

Piek nadert voor Amerikaanse winstgroei en winstmarges

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Ondanks de hoge winstgroei is de S&P500 Index dit jaar per saldo nauwelijks van zijn plaats gekomen. Door de recente koersdaling oogt de waardering van de index daardoor heel redelijk. Behalve dan dat de vooruitzichten voor winstgroei en winstmarges voor komend jaar minder gunstig zijn.

De Amerikaanse aandelenbeurs is dit jaar per saldo nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dat is op het eerste gezicht geen al te opmerkelijk feit. Maar misschien wel als je bedenkt dat de winst per aandeel en de winstmarge van de bedrijven uit de S&P500 Index dit jaar hard zijn opgelopen. Dat blijkt uit data van indexaanbieder Standard & Poor’s (S&P) over de behaalde resultaten uit de eerste drie kwartalen en de winstverwachtingen voor het lopende kwartaal.

Naar verwachting verdienen de bedrijven uit de S&P500-index dit jaar $157,52 per aandeel. Dat zou maar liefst 26,5% meer zijn dan over 2017, zo berekende S&P-analist Howard Silverblatt. Dat is een record. Ook de winstmarge bereikt ongekende hoogten. Volgens de berekeningen van Silverblatt lag de winstmarge van de S&P500-bedrijven in het derde kwartaal op maar liefst 12,1%. Deze opmerkelijk hoge winstgroei zal zich volgend jaar niet herhalen, de gemiddelde analistenverwachting voor de groei van de winst per aandeel in 2019 bedraagt ruim 10%. Dat is nog steeds een forse groei.

Wel is de analistengemeenschap iets voorzichtiger geworden. De laatste weken zijn de winstverwachtingen voor volgend jaar met 1,5% verlaagd. De koersen zijn recent echter veel harder teruggelopen. Sinds begin oktober is de S&P500-index met een kleine 10% gedaald. Daardoor is de koers-winstverhouding voor 2019 ook omlaag gegaan. Deze bedraagt ongeveer 15,5. Dat is genoeg voor sommige aandelenstrategen om de Amerikaanse beurs weer ‘goedkoop’ te noemen, schampert Gluskin Sheff-strateeg David Rosenberg.

Eenmalige factoren

Maar of de waardering van de Amerikaanse beurs inderdaad aantrekkelijk is, hangt natuurlijk af van hoe de winstmarges en de winstgroei zich komend jaar ontwikkelen. Rosenberg verwacht dat de analistenverwachtingen voor de winst per aandeel voor 2019 de komende tijd zullen dalen.

Hij is niet de enige die zich zorgen maakt. In zijn vooruitblik op 2019 stelt Credit Suisse dat de Amerikaanse bedrijfswinsten ongebruikelijk sterk hebben geprofiteerd van eenmalige factoren. Volgens de broker is 40% van de winstgroei dit jaar namelijk het gevolg van drie factoren die zich komend jaar niet zullen herhalen: belastingverlagingen, extra inkoop van eigen aandelen en een stijgende olieprijs.
Strategen van HSBC maken zich vooral zorgen over de ontwikkeling van de winstmarge in de VS. De stijging van de winstmarge is naar verwachting goed voor 60% van de groei van de winst per aandeel in 2019 en 50% in 2019. Er zijn al langer zorgen over de opmerkelijk hoge winstmarges van het Amerikaanse bedrijfsleven, stelt HSBC terecht.

Einde bullmarkt

De bank ziet nu echter druk op de kostenbasis van bedrijven ontstaan. Die druk komt van drie kanten. Ten eerste vreest HSBC voor een sterkere stijging van de lonen. Verder zou een stijging van de importheffingen op de Chinese producten van 10 naar 25% tot hogere kosten leiden. Daarnaast zorgen de renteverhogingen van de Federal Reserve voor hogere rentelasten voor Amerikaanse bedrijven, aldus HSBC.

De bank rekent voor wat de gevolgen van een daling van de winstmarge voor de groei van de winst per aandeel kan zijn. Als de winstmarge tot zijn tienjaargemiddelde van een kleine 9% zakt, daalt de winst per aandeel van het Amerikaanse bedrijfsleven met bijna 20%. Dat zou het einde betekenen van de bullmarkt in Amerikaanse aandelen, aldus HSBC. Of het zo ver komt, valt nog te bezien. Maar het is in ieder geval reden genoeg om de waardering van de Amerikaanse beurs ook na de recente koersdaling heel kritisch te bekijken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!