Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Opinie Jacqueline Hoefnagels, 24 nov 2018 09:00

Belegger van de week: Mark Hillen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

Mark Hillen (58) is bestuursvoorzitter van Social Enterprize NL en ‘informal investor’. Hij belegt voor zijn pensioen. De volgende crisis komt volgens hem in 2035.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik hield tijdens mijn carrière van ruim twintig jaar bij Accenture steeds meer geld over en ik heb geen pensioen, dus ik moest wel.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben geen actieve belegger in de zin dat ik zelf in detail aandelen bijhoud en keuzes maak en handel. Ik heb daar de tijd niet voor en ik vind het niet interessant. Ik heb een vermogensbeheerder, die ik natuurlijk wel mijn prioriteiten meegeef. Dat vindt hij soms lastig. Zo ben ik nu welbewust onderwogen in dollars en heb ik mijn aandelendeel begin oktober terug laten schroeven tot 15% van mijn vermogen. Mijn vermogensbeheerder is natuurlijk van de brede spreiding. Je kunt de markt immers niet voorspellen en dan kom je er dus met spreiding uiteindelijk altijd het beste uit. Toch is het een simpel feit dat er nu teveel geld in de markt is gepompt, afgezet tegen de groei van de economie. Ik ben nu buiten die 15% aandelen ongeveer 30% liquide en de rest zit in obligaties. Daarnaast ben ik actief als ‘informal investor’. Dat is overigens voornamelijk een dure hobby.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat ik heel vroeg uit olie ben gestapt – ik wil überhaupt niet meer investeren in fossiele brandstoffen – en ik ben in oktober zoals gezegd ook op tijd grotendeels uit mijn aandelen gestapt. Gewoon omdat het niet goed meer voelde. Beurskoersen zijn geen natuurverschijnsel, het is een menselijk systeem. Ik heb economie gestudeerd in de tijd dat het nog een sociale wetenschap was. Het gaat goed met de economie als iedereen optimistisch is, omdat dan iedereen geld gaat uitgeven en gaat ondernemen. Dat werd gedoceerd in een vak dat ‘de psychologie van de economie’ heette, maar wat mij betreft is alle economie psychologie. Daarnaast heb ik als informal investor een aantal investeringen gedaan die financieel niet zo briljant waren, maar waar de wereld wel beter van gaat worden. Evodos.eu bijvoorbeeld maakt machines waarmee de allerkleinste deeltjes uit vloeistoffen kunnen worden geslingerd. Daar kun je water mee zuiveren zonder chemicaliën te gebruiken en micro-algen mee oogsten.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat ik in de eerste jaren als belegger moest merken dat mijn bank alleen maar bezig was met eigenbelang en totaal niet met de klant. Er werden eigen fondsen opgedrongen waarvan de kosten niet helder waren, en die ook nog matig presteerden. Ik ben vertrokken en gebruik de bank alleen nog maar voor betaalverkeer. Ik denk wel dat het sinds de crisis wat beter is geworden, maar ik sla de ethiek van de financiële sector nog steeds niet hoog aan.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Aangezien ik een vermogensbeheerder heb, besteed ik aan beleggingen doorgaans weinig tijd. Maar ook wel eens juist heel veel omdat je als informal investor graag wilt helpen als dat kan. In die rol steek ik soms eigen vermogen in bedrijven die de wereld wat beter maken.’

Wat is uw strategie?

‘De tijdgeest lezen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat de mensheid weinig leert, steeds dezelfde fouten maakt. We hebben elke dertig jaar crisis: 1928, jaren vijftig, jaren tachtig – mijn vader betaalde 13% hypotheekrente – en 2007. En dat de VS zich nu weer in de schulden steekt tot een niveau waarvan eigenlijk iedereen snapt dat het niet zonder negatieve gevolgen kan blijven.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Geld is een middel en geen doel. Ik bewonder Bill Gates. Hij investeert heel gericht in maatschappelijke meerwaarde. Hij zal herinnerd worden als de man die de mensheid van malaria heeft verlost, en nog een aantal van dat soort zaken die veel belangrijker zijn dan pc’s of de rijkste blijven. En Mohammad Yunus, bankier en uitvinder van het microkrediet. Yunus is de enige ondernemer die ooit de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen. Zijn concept heeft honderden miljoenen mensen uit de diepste armoede gehaald.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Kwakkelen, maar geen grote crisis, die komt in 2035. Dan is er weer een nieuwe generatie die niets heeft geleerd van de vorige.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Denk goed na wat geld eigenlijk voor jou betekent, en of je niet meer kunt betekenen voor de toekomst met je keuzes.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.