Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Opinie Froukje Wattel, 1 dec 2018 10:16

Belegger van de Week: Marius Hupkes

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

Marius Hupkes (48) is advocaat financieel recht. Beleggingsfraudes en de aansprakelijkheid van banken zijn voor hem dagelijkse kost . Toch belegt hij zelf ook, met de nodige voorzichtigheid.

Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Ik ben jong begonnen, rond mijn zesentwintigste, toen ik advocaat werd en geen pensioenfonds had. Dus moest ik zelf een vermogen voor later opbouwen. Dat ging nog meer spelen toen ik als advocaat tevens zelfstandig ondernemer werd en een eigen kantoor begon. Mijn pensioenvoorziening regel ik sindsdien deels met bankspaarproducten en deels door vrij te beleggen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Ik ben maar voor de helft actief, de andere helft is passief belegd in trackers. Maar met die actieve helft vind ik het leuk om te kijken of ik de index kan verslaan. Dat lukt soms, maar soms ook niet.’

Wat was uw grootste succes?
‘Ik ben goed in het spreiden van mijn beleggingen, je moet nooit alle eieren in één mandje doen. Ongeveer vijftien jaar geleden heb ik aandelen in onder meer DSM, Shell en Kluwer gekocht. Die geven een goed dividend en zijn bovendien flink gestegen door de jaren heen. Ik ben een buy & hold-belegger.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Daar heb ik er twee van gehad. Toen Victor Muller Saab overnam, vond ik dat een mooie stunt. Het merk, de man, het was eigenlijk gewoon emotie. Daardoor heb ik er ook wat meer in belegd dan ik met mijn normale spreidingstrategie zou doen. Enfin, dat is het verschil tussen je strategie en de praktijk: het werd een glijbaan naar beneden. De andere teleurstelling was Fortis, dat kocht ik rond de tijd van de ABN-AMRO-overname. Fortis daalde, maar het leek een solide bedrijf. Dus ik heb gekocht en bijgekocht op €20 en €7. Pasgeleden kreeg ik een briefje over de schadevergoeding, die bedraagt €1 per aandeel. Bijkopen als een aandeel daalt is vaak verstandig, maar levert dus ook wel eens een zeperd op.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?
‘Ik verander niet te veel aan mijn portefeuille; ik ben er ongeveer eens per maand mee bezig. Maar als belegger moet je ook de kranten en de politiek, zoals brexit, Trump en de rente en dergelijke, in de gaten houden. Stel dat er een aardige brexit-deal komt, dan gaan Britse aandelen stijgen. Daarom besteed ik zo’n half uur per dag aan bijhouden wat er speelt.’

Wat is uw beleggingsstijl?
‘Ik combineer een paar stijlen. Het deel dat ik passief beleg, volgt gewoon de index. Voor het deel actieve beleggingen doe ik mijn huiswerk en zoek ik ondergewaardeerde fondsen. Daarnaast zoek en volg ik trends, zoals bijvoorbeeld de aandelen in luxegoederen die het goed gingen doen. Het moet niet te veel tijd kosten: regelmatig kopen en daarna lang vasthouden.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Ik erger me nog altijd aan de inferieure producten die banken en verzekeringen aanbieden. Ik heb zelf ook wel eens mijn neus gestoten aan de verborgen kosten van een woekerpolis. Het is de laatste jaren wel iets verbeterd, maar mijn vertrouwen in de banksector is aangetast. Dat komt misschien ook wel door mijn werk. Maar je moet wel het spelelement van beleggen blijven zien, zelfs als je een keer slecht slaapt omdat de beurs instort.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘De Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm. Ze hebben in de jaren tachtig hun cruiseschepen verkocht. Via hun eigen investeringsmaatschappij HAL Trust beleggen ze voor langere tijd in bedrijven. Ze zijn een goed tegenwicht tegen het Anglo-­Saksische roofkapitalisme van bedrijven opkopen om er snel veel geld uit te halen. Dit is een meer maatschappelijk verantwoorde manier van beleggen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘We leven in een rare tijd qua rente. Als die gaat stijgen, komt er ongetwijfeld een correctie. Maar gezien de Italiaanse toestanden moet de ECB de rente voorlopig wel laag houden. Al kan dat natuurlijk niet altijd zo blijven, ooit komt de klap…’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?
‘Maak een plan voor je beleggingen. Probeer je emoties onder controle te houden door je ook aan dat plan te houden en niet te veel te veranderen. Houd bijvoorbeeld geld apart om bij te kopen als de koersen gaan dalen, in plaats van in te stappen bij stijgende koersen en bij een daling in paniek weer te gaan verkopen. Echt, het helpt als je een plan hebt. En luister niet te veel naar anderen als die sterke verhalen over bitcoins vertellen.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!