Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 1 dec 2018 16:01

Waarom cash in 2019 weer King is

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

Beleggers gaan een lastig jaar tegemoet, waarin cash vermoedelijk het beste alternatief is, meent Pictet AM.

De vooruitblik van Pictet Asset Management (AM) op 2019 heeft een wat sombere toon. De vermogensbeheerder ziet drie grote risico’s. De belangrijkste daarvan is een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast vreest Pictet AM voor politieke onrust in de eurozone gevoed door de Italiaanse schuldenkwestie en brexit. Het derde gevaar is het versneld oplopen van de inflatie in de VS en mogelijk ook in opkomende landen. De vermogensbeheerder verwacht dat de wereldwijde economische groei komend jaar vertraagt van 3,5 tot 3,3%.

Defensieve aandelen

Een combinatie van afnemende groei en stijgende inflatie is ongunstig voor aandelen én obligaties. Volgens Pictet AM zullen de wereldwijde bedrijfswinsten komend jaar zo’n 7% stijgen, in vergelijking tot 13% in 2018. Stijgende loonkosten en hogere rentelasten zijn daar de belangrijkste oorzaken van. Beleggers doen er verstandig aan weg te blijven van dure Amerikaanse aandelen en zich in plaats daarvan te richten op landen met meer defensieve aandelen zoals Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Bedrijfsobligaties zijn volgens de vermogensbeheerder de duurste vermogenscategorie. Bedrijven hebben hun schulden te ver laten oplopen en de kredietwaardigheid is afgenomen.

Zowel solide als de meer risicovolle bedrijfsobligaties zijn riskanter dan het huidige effectief rendement suggereert. In het obligatiesegment zijn vooral Amerikaanse inflatie-beschermde staatsobligaties en in mindere mate obligaties uit opkomende landen interessant. Lagere economische groei en oplopende inflatie zijn gunstig voor goud. In het door Pictet AM geschetste scenario presteert cash naar verwachting het beste in 2019.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!